Afbeelding

Horecabeleid positief ontvangen

Algemeen 19 keer gelezen
VEGHEL – Het beleidsplan evenementen en horeca is door de verschillende organisaties in Veghel positief bestempeld. De hoogtepunten waren het verruimen van de openingstijden van de café’s en het heikele punt van het aantal decibel bij evenementen. Donderdagavond vergadert de commissie over het beleidsplan, half december neemt de gemeenteraad een beslissing over het document. “We hebben er het beste uit weten te halen”, vertelt Tamara van Asseldonck, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling (KHN) Veghel.

[image=197980]

“Er is nu in ieder geval helderheid gecreërd tussen de horeca, politie en de gemeente. De communicatie is goed”, vertelt Jeroen van de Nieuwenhuizen, mede eigenaar van café Hart van Veghel en secretaris KHN afdeling Veghel. De Veghelse horeca is dan ook nauw betrokken geweest bij het schrijven en adviseren van het beleid. “We hebben gekeken naar hoe de huidige markt is en wat de trends en ontwikkelingen zijn. Jongeren gaan bijvoorbeeld steeds later uit.” Voor de horeca is het verruimen van de openingstijden een gewild plan, zo kan Veghel beter concurreren met omliggende gemeentes. Het beleidsplan besteedt ook aandacht aan de regels omtrent terrassen. “Bijvoorbeeld, wat is er mogelijk met muziek op het terras, tot wanneer mag een terras staan en op verschillende feestdagen is er meer flexibiliteit mogelijk.” Tamara van Asseldonck is blij met het beleidsplan, “het is goed dat er één stuk ligt, dat voor iedereen geldt en waar iedereen alles in kan vinden.”
Maandagmiddag was de Algemene Ledenvergadering van de horeca afdeling Veghel, die volgens Van Asseldonck nog nooit zo druk bezocht is geweest. “Over de onderwerpen in het plan wordt al ruim tien jaar gepraat, het heeft lang geduurd maar we zijn er trots op dat het nu eindelijk gelukt is. De raad moet er nog mee instemmen maar we hebben goede hoop.” Ron van Zelst van ROEM advies in beleving vindt het beleid vooruitstrevend. “Er gebeurt op landelijk gebied ook heel veel, bijvoorbeeld de wijze waarop vergunningaanvragen verlopen, daar stoeien gemeentes mee. Ik vind het goed dat er in het beleid kaders geschept worden.”

Queensday
Op de Markt mogen nog maximaal tien evenementen worden georganiseerd, waarvan vier iets meer geluid mogen produceren dan de overige evenementen. Stefan Hermes van Stichting Veghel Invites is blij met de vooruitgang van 70 naar 95 decibel maar hij vindt vier ‘harde’ evenementen wel wat weinig. “Als we van die vier evenementen carnaval, de kermis en om het jaar Slokdarmfestival op de Markt hebben, houden we maar één evenement over. We krijgen dan de optie om naar het park te verhuizen, maar dat willen we niet. Nu willen we graag een Nederlandstalig evenement organiseren, maar dat wordt dus erg lastig op de Markt.” Vehel Invites is onder andere de organisator van Queensday Veghel. “We hebben vorig jaar een meting gedaan terwijl de muziek uit stond, toen haalden we al 84 decibel. Eigenlijk is 95 decibel gewoon veel te weinig.” Van den Nieuwenhuizen is het daar mee eens. “Ik ben als ondernemer natuurlijk voor meer evenementen, zeker op een plein als de Markt, daar is het ook voor gemaakt. Het aantal toegestane decibel is wel erg weinig.”
In het Julianapark ging afgelopen jaar ook het nieuwe evenement Parkpop van start. Het organiserende Veghel In Progress vindt het een redelijk document. “We zijn blij dat wij van 70 naar 95 decibel mogen”, zegt Sjef Versteegde, “en met dit beleid kan de gemeente makkelijker van het vaste protocol afwijken.” Wel vindt hij het jammer dat er een beperking is op het aantal evenementen. “Ik vind dat de gemeente ook moet kijken naar het maatschappelijk belang in plaats van alleen naar het geluid.” Naast Parkpop is VIP voornemens om nog een evenement in Veghel te gaan organiseren. “Hiervoor willen we graag naar het CHV terrein.”

[image=197981]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant