Afbeelding

Als vluchteling in Uden aankomen ...

Algemeen 71 keer gelezen
UDEN - “Angela is eigenlijk mijn leraar”, vertelt Marwan Salah Abdullah. Vier jaar geleden vluchtte hij uit Somalië. Er volgde een onzeker bestaan in asielzoekerscentra, maar dit jaar werd Marwan erkend als vluchteling en krijgt hij de kans een bestaan op te bouwen in Nederland, om te beginnen in Uden. Angela Kremers helpt hem daarbij.

[image=197950]

“Ik ben gelukkig hier”, vertelt Marwan (25). “Mooi land, altijd aardige mensen.” Een enkele keer waren Nederlanders niet zo aardig voor hem. De buschauffeur die hem liet staan. “Altijd buitenlanders maken problemen”, herinnert Marwan zich de woorden van de chauffeur. Marwan haalt zijn schouders op, net als hij toen deed. Hij sprak toen nog Engels, maar inmiddels spreekt Marwan Nederlands. “Ik leer de taal snel.” Hij lacht ontwapenend. ”Ik kom uit het buitenland, maar als ik met jou in het Nederlands praat, word jij blij.”
“Marwan leert snel”, vertelt Angela Kremers die sinds juni zijn maatschappelijk begeleider is. “Maar toch: huur, gas, tandarts, zorgtoeslag, als je de taal niet goed begrijpt, is het niet te doen.” Angela is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en begeleidt vaker vluchtelingen die in Uden een nieuw bestaan mogen opbouwen, zoals Marwan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant