Afbeelding

Senioren in Uden actief op internet

Algemeen 88 keer gelezen
UDEN - Senioren in de gemeente Uden zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, behoorlijk actief op de computer en op internet. Dat was één van de opmerkelijkste conclusies van het 'behoefteonderzoek senioren' dat professor Tinie Kardol uitvoerde in Uden, Volkel en Odiliapeel. Ook met de gezondheid van onze senioren zit het verhoudingsgewijs best goed.

[image=197930]

Udenaar Kardol vroeg de senioren met name naar hun gezondheid (fysiek en psychisch), gevoel van veiligheid, wonen en maatschappelijke participatie. Bij het onderzoek werden de ondervraagden verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 60 tot 69, 70 tot 79 en 80+. Ook werden ze verdeeld in de verschillende postcodegebieden en bij sommige onderzoekspunten ook in inkomenscategorieën. Wat het laatste betreft: eenvijfde van de ondervraagden heeft aangegeven moeilijk rond te kunnen komen van hun inkomen. In Odiliapeel zijn de inkomens het laagst. Positiever zijn de senioren over hun gezondheid. De helft van de 514 ondervraagden zegt nooit of zelden gezondheidsproblemen te hebben. Een ander opmerkelijk punt is dat de meerderheid van de Udense senioren graag een meer toegankelijke woning zou willen hebben, het liefst zonder trappen, maar ook een grote meerderheid wil niet verhuizen en neemt zijn of haar woning zoals die is. Kardol: "Je ziet bij verhuizing van een koop- naar een huurwoning een terugval van sociale relaties bij de senioren. De gevoelens van betrokkenheid bij hun omgeving wordt ook minder. Dat geldt niet voor mensen die gegroepeerd gaan wonen. Maar duidelijk is dat er sociale risico's zijn bij verhuizing van een koop- naar een huurwoning."
Het schort volgens Tinie Kardol ook aan het imago van verzorgingshuizen. "Van de drie onderzochte leeftijdscategorieën willen respectievelijk slechts 3, 2 en 8 procent verhuizen naar een verzorgingshuis. Dat is erg weining, terwijl van de mensen die in een verzorgingshuis wonen liefst 90 procent erg tevreden is. Dat heeft dus duidelijk met imago te maken. Wat dat betreft is er nog een slag te slaan op PR-gebied."
Zorgelijk zijn volgens Kardol de cijfers over de maatschappelijke positie van senioren. "Een op de drie senioren vervult niet de rol in de samenleving die hij of zij zou willen vervullen." Betrokkenheid bij de buurt is in de wijken Muziekwijk en Raam-Melle vrij laag, terwijl die in Odiliapeel erg hoog is. Verder valt in het onderzoek op dat senioren in de gemeente Uden zeer actief zijn op de computer en op internet. "Mensen volgen het nieuws op Kliknieuws en zijn ook zeer geïnteresseerd in politiek. Tegelijkertijd vinden ze dat de politieke geïnteresseerdheid in ouderen erg laag is."
Een andere belangrijke aanbeveling van Tinie Kardol is om het vrijwilligerswerk anders te gaan organiseren, zodat senioren eerder vrijwilligerswerk gaan doen. "Veel senioren doen nu geen vrijwilligerswerk maar geven tegelijkertijd aan dat best te willen doen. Er moeten dus drempels worden weggenomen. Vrijwilligers zijn in de toekomst steeds harder nodig. Zo loopt het aantal mantelzorgers in de periode tot 2030 met liefst 40 procent terug."
Het onderzoek van Kardol is mede uitgevoerd in opdracht van Senioren Belang Uden (SBU). Voorzitter Jan van de Ven kreeg het eerste exemplaar overhandigd. Daarna volgde nog een forumdiscussie met onder meer wethouder Sultan Günal en vertegenwoordigers van verschillende instellingen.

[image=197931][image=197932]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant