Afbeelding

Beugense broodtrommeljongen heeft beste idee van Nederland

Column 27 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Als kind was ik best slim. Toen ik in de Veghelse modewinkel Hout- Brox mijn moeder een keer kwijt was geraakt, ben ik naar de klantenservice gegaan en daar heb ik laten omroepen of de mensen wilden uitkijken naar een vrouw zonder kind zoals ik. Op school was mijn motto: waar je niet aan begint, hoef je ook niet af te maken. Daarom wilde ik thuis ook geen cavia. Ik was ook de eerste die, in de aanloop naar een proefwerk, de belangrijkste zinnen in een lesboek markeerde, al had ik dat wellicht niet met een zwarte stift moeten doen. Ik had ook al een hele lijst van projecten waar ik later, als uitvinder, veel geld mee zou gaan verdienen: de tafel zonder poten (dus onmogelijk om nog ooit je knieën te stoten), het kraakloze beschuit (hou het eerst een minuut onder de kraan) en het opblaasbare ondergoed (voor schipperskinderen zonder zwemdiploma). Van de uiteindelijke productie is het helaas nooit gekomen. Ik werd ook niet gestimuleerd. Dat was ‘t.

Tegenwoordig gaat dat heel anders. Bij iedere kunstig gedraaide neuskeutel wordt de kleuter door pappa en mamma de hemel in geprezen. “Kijk onze Bas nou toch! Hij krast met een mesje het woord BAL op de auto! Knap hè?” Natuurlijk kweek je zo een generatie vol zelfingenomen autisten, maar creatief zijn ze wél! Dat bleek van de week maar weer ‘s. De finale van Het beste Idee van Nederland werd gewonnen door de 12-jarige Vince Jordans uit Beugen. De jongen had een speciale broodtrommel ontwikkeld met elastieken zodat het brood perfect op z’n plaats blijft zitten. Geniaal, en wat mij betreft kiezen we “broodtrommeljongen” alsnog tot hét woord van 2011, en wordt de “weigerambtenaar” met terugwerkende kracht geweigerd.

Vince had zijn cheque van tienduizend euro nog niet in zijn trommeltje zitten (dat zijn 3200 Big Mac’s, Vince!) of de Nederlandse media werden platgebombardeerd met nieuwe vondsten: van een spandoekenautomaat op Schiphol, tot roze bouwhelmen en oorbeschermers van het bedrijf Woman Works uit Heesch. En in Veghel werd zelfs een heel congres over innovaties gehouden. Als openings-act moest gemeentesecretaris Kleijnen met een katapult skippyballen afvuren op een wankele bouwconstructie. Dat de Veghelse ambtenaar de richting volledig miste was geen verrassing. Enkele passanten ging dat beter af. Ze knalden het ding finaal aan flarden. Nou hoorde ik dat ze daar in Veghel de Oranjewijk gaan slopen. Is dit misschien een idee …?

Een slopend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant