Afbeelding

Q-koortspatiënten weer fit door tonderzwam

Gezondheid 225 keer gelezen
UDEN – Marian de Bont en Ron van den Dikkenberg uit Uden hebben beiden een vorm van Q-koorts. Marian is al ziek sinds 2007 en noemt haar variant de ‘niet bewezen chronische’en Ron kampt sinds 2008 met het ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’. Ze vinden dat het veel te stil is rondom de ziekte. Ook vragen ze aandacht voor een middel op basis van de tonderzwam dat in omloop is en waar Q-koortspatiënten blijkbaar wonderlijk veel baat bij hebben .

[image=197714]

“Nog iedere week melden zich twee mensen ziek vanwege Q-koorts. Dat wordt zwaar onderschat en we voelen ons niet serieus genomen. De Q-koorts is helemaal niet uitgestorven. Dat wil de overheid wel doen geloven, maar het tegendeel is waar. Er wordt gezegd dat er nog 4000 mensen last van hebben, nou, zet daar nog maar een nul achter”, stelt Van den Dikkenberg. “De aandacht is blijven hangen, er gebeurt niks meer. Het is een ziekte waar niemand iets mee kan en in sommige gevallen is die ook nog eens levensbedreigend. Er moet geïnvesteerd worden in onderzoek en daar moet sneller resultaat uit komen. Mijn vrouw Catrien en ik werken mee aan een wetenschappelijk onderzoek van het Radboudziekenhuis, maar die uitslagen worden in 2014 pas bekend. Ondertussen moeten wij er maar mee leren leven en knokken voor erkenning.”
Marian houdt sinds enkele weken bijeenkomsten thuis met lotgenoten. Vooral hier in de directe omgeving zijn nog steeds veel mensen die door de Q-koorts niet goed functioneren.

Tondelzwam
Maar er is wat gaande. Uit verhalen bleek dat er een middel is dat helpt. Het gaat om een natuurlijk voedingssupplement dat gepatenteerd en geregistreerd is in Duitsland. Het heet CGM-Vitalis® en de basis ervan is de paddenstoel Fomes Fomentarius, oftewel de tonderzwam. Met het idee van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ is een man er aan begonnen en die kwam met zulke verrassende resultaten dat ondertussen in deze buurt al vijftien mensen het middel gebruiken. En allemaal schijnen ze het een wonder te vinden. Een man die boven zijn boterham in slaap viel, werkt na zes weken weer halve dagen bijvoorbeeld. Marian gebruikt het zelf nog niet omdat ze eerst een zware antibioticakuur moet afwerken. “Na al die jaren ga je naar alternatieven zoeken. Dit is geen kwakzalverij. De Duitse regering heeft de ontwikkeling ervan bevorderd. Het is alleen niet wetenschappelijk erkend als medicijn.”

ToevalVolgens importeur Raven Cosmetics zijn er inderdaad de afgelopen weken een behoorlijk aantal Q-koorts patiënten met CGM® begonnen. “Bij toeval is het eigenlijk bij een patiënt terecht gekomen. Het middel wordt veel gebruikt door mensen die chemokuren hebben ondergaan. De medicinale paddestoel ondersteunt het immuumsysteem. Het is een heel sterk natuurproduct met brede resultaten. Dat blijkt nu wel weer.“ Marian en Ron vinden het een innovatieve doorbraak. “Maar de mensen kennen het niet of vinden t te alternatief. Onze belangenvereniging zou het moeten omarmen.”
De eerstvolgende bijeenkomst bij Marian de Bont voor Q-koortpatiënten is 29 november. Informatie: 06-44374731.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant