Afbeelding

Brugklassers besturen ontwikkelingslanden

Onderwijs 8 keer gelezen
UDEN - De vmbo-brugklassers van het Udens College ervaren deze week hoe het is om met een baby op je rug en een schaal op je hoofd water te moeten halen over een lastig begaanbaar terrein. Het is slechts één van de onderdelen van het project Globaland waar de brugklassen zich tijdens de TRAP-week (proefwerkweek) mee bezig houden.

[image=197594]

Globaland is een project van de organisatie 'Cross Your Borders'. Cross Your Borders is een driedaags, vakoverstijgend onderwijsproject over armoede en onrecht in de wereld voor de bovenbouw en wordt uitgevoerd door jongeren, waaronder studenten van de HAN. Nu is er ook een variant voor het vmbo gemaakt en daar is het Udens College deze week mee bezig.
"Gobaland is een spannend simulatiespel over de maatschappij en de wereld. In vijf spelrondes besturen leerlingen in groepjes een arm land in een virtuele wereld. In dat land is veel mis, zoals slecht onderwijs, geen goede wegen en een vervuild milieu", vertelt coördinator Ria van den Berg. In groepjes voeren de leerlingen opdrachten uit waarmee ze Globa's, de munteenheid van Globaland, kunnen verdienen om het land te verbeteren. De verdiende Globa's mogen ze naar eigen inzicht verdelen over de verschillende ministeries. Het is wel de bedoeling dat de problemen in het land worden opgelost. In het ene lokaal leggen leerlingen met een baby(pop) op de rug en een mand op het hoofd een hindernisparcours af, in het andere lokaal worden toneelstukjes gespeeld of spullen gemaakt van blik en in weer een ander lokaal spelen leerlingen een reclamebureau dat posters moet ontwerpen waarmee aandacht wordt gevraagd voor bepaalde problemen in het land.
"Tijdens het project ontdekken de kinderen spelenderwijs dat het niet vanzelfsprekend is dat er overal goede wegen liggen en de politie je helpt als je wordt lastiggevallen. Aan het eind van het project krijgen de leerlingen ook een echt cijfer voor Aardrijkskunde of Mens en Maatschappij", aldus Ria van den Berg.

[image=197592][image=197593][image=197595][image=197596][image=197597][image=197598]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant