Afbeelding

‘Het is vervreemdend en intrigrerend’

Kunst en cultuur 34 keer gelezen
VEGHEL – Wat hang je als theatergroep op als expositie in de centrale hal van Pieter Breughel? Dat vroeg Josan van den Broek zich ook af toen ze enthousiast reageerde op de vraag wie er in de hal wilde exposeren.

[image=197261]

Na een brainstorm met de theatergroep waar ze les aan geeft besloot ze een reeks foto’s te maken met als thema: expressie. “Ik wilde graag met griem werken, in combinatie met gezichtsuitdrukkingen. Wat werkt en wat werkt niet? Daar was ik erg nieuwsgierig naar.” Inmiddels hangen er zestien foto’s in de hal. Boze, verbaasde en verdrietige clowns kijken de bezoekers direct aan. “Clowns hebben iets tragisch terwijl ze vaak geassocieerd worden met vrolijkheid. Dat vind ik intrigrerend. Het contrast werkt heel vervreemdend”, legt Van den Broek uit.

Uitbarsting
Elk haartje, foutje, veegje en snotje is te zien. “Ik had niet verwacht dat de foto’s zo haarscherp afgedrukt zouden worden, maar ik ben blij met het resultaat. Het heeft wel iets interessants en ze knallen echt van de muur af.” De acht leerlingen tussen de 12 en 17 jaar waren volgens Van den Broek zeer enthousiast, ze kwamen in de herfstvakantie zelfs opdraven. “Op het toneel daag ik mijn leerlingen uit om grote gebaren te maken, bij de fotosessie moest het allemaal wat subtieler omdat je een fotocamera op twee centimeter van je snufferd hebt staan. Dat vond ik erg interessant om eens te onderzoeken.” Elke leerling mocht twee keer poseren, een keer met een neutrale expressie en een keer met een aangezette gezichtsuitdrukking. De foto’s werden gemaakt door Fons Strijbosch die ook aan Pieter Breughel verbonden is. “Dat is het leuke van Pieter Breughel, alles zit onder een dak, bijval komt dan snel uit een andere hoek.” Na deze uitbarsting van kleur heeft Van den Broek zich voorgenomen om in de toekomst nog een rauwere, zwart/wit serie te maken met jongeren.
De serie is nog tot en met 30 november te zien in de centrale hal van pieter Breughel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant