Afbeelding

Sint komt nu pas aan in Lith

Column 15 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83003]

“Als ik geld overmaak aan Unicef of Memisa, dan wil ik wel graag anoniem blijven. Dus ik zet nooit mijn handtekening op de cheque. En als het nette pak van opa naar de stomerij moet, dan stop ik de zakken eerst vol sokken en onderbroeken. En dure antirimpelcrème? Onzin! Ik doe gewoon mijn BH uit, weg rimpels.”
Jawel, mijn oma wist hoe ze moest bezuinigen. Ze had niet voor niets de crisisjaren ‘30 meegemaakt. “Toen hadden we het zwaar, Mark. Ik moest de kleren van mijn oudere zus afdragen, terwijl ze die nog aan had. Gegeten heb ik niet in die tijd. Iemand die bij ons een boer liet, was een leugenaar.” Oma kon smakelijk vertellen over die ellendige tijd. Haar verhalen over hun armoedige huisje zijn inmiddels legendarisch. “Onze badkamer was zo klein, ik moest mijn tanden verticaal poetsen. Een kachel hadden we niet. We hadden het enkel warm als moeder weer ’s één van mijn zussen aan het baren was. Och, en het dak was zo slecht. Stront op de vloer betekende niet meteen dat onze hond dat had gedaan.”

Mijn oma is helaas allang overleden dus ik kan haar niet meer vragen hoe we nu, in deze crisistijd, het hoofd boven water zouden kunnen houden. De gemeente Boxmeer had daar ook nog een hoop van kunnen leren. Die schrappen voor het volgend seizoen alle theateractiviteiten in cultureel centrum de Weijer. Onnozel om zo’n fantastisch podium te sluiten. En alsof ze daarmee honderdduizenden euro’s zouden bezuinigen?! In Uden hebben ze er ook geen kaas van gegeten. Daar proberen de burgers het crimineel op te lossen. Op de Botermarkt werden afgelopen weekend zeven autoruiten ingeslagen met als overduidelijk motief; het jatten van de invalidekaart. En eerder dit jaar bleek een Udense vrouw haar kind te hebben vergiftigd, waarschijnlijk met de dure sinterklaasperiode in het vooruitzicht. Nee, slim snoeien valt niet mee.

In Oss weten ze wél van wanten. Daar hebben ze gewoon de sinterklaasperiode ingekort. Terwijl heel Nederland zich al ongans betaalde aan het speelgoed en de marsepeinen letters, was het daar nog stil in de winkelstraten. De Spaans-Turkse bisschop kreeg namelijk voor Oss e.o. een visum vanaf zondag 20 november! Dan pas komt hij aan in Lith. Geniaal bedacht. Waarschijnlijk trekken de Ossenaren zijn tijdelijke verblijfsvergunning ook vervroegd in, en vieren ze zijn verjaardag al op 29 november.

Dag Sinterklaasje daag daag.

Een vervroegd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant