Afbeelding

Rëunie gymnasium Bernrode groot succes

Column 282 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Hoe het me ooit is gelukt om in zes jaar tijd het gymnasium te halen? Geen idee. Voor het vak wiskunde haalde ik zoveel onvoldoendes, ontelbaar in het kwadraat. Geen wonder, mijn handschrift was totaal onleesbaar, dus ook de leraren Nederlands, Duits en Frans hadden geen idee of ik kon spellen. En oh, wat was ik graag in de 14e eeuw geboren. Dan had ik heel wat minder jaartallen uit mijn hoofd hoeven leren. Geen enkel vak uitgezonderd, een proefwerk had voor mij slechts Olympische waarde; meedoen was belangrijker dan winnen. Ik ondertekende ze dan ook meestal met Van de Maaswater. Vroeg of laat zou ik zakken, dat kon niet anders. Ik had de motivatie van een stervensbegeleider op het abattoir. Ik zag er het nut totaal niet van in. Alsof Albert Einstein goed was geweest in Griekse grammatica!? Weet je, Mahatma Gandhi deed de coopertest in 3 uur en 15 minuten en Attila de Hun was zelfs analfabeet, maar schreef toch geschiedenis! Verspilde tijd, dat was ‘t.

Maar nu, 34 jaar later, zijn de scherpe kantjes er inmiddels vanaf. Ik kijk zelfs met veel plezier terug op mijn tijd op het Heeswijks gymnasium: ik heb er veel geleerd (vooral in de vrije uren), en veel gelachen. En dat laatste hebben we dus afgelopen zaterdag nog ’s dunnetjes overgedaan. Al waren sommige oud-klasgenoten zo kaal en lelijk geworden dat ze me totaal niet meer herkenden. Ook de ouwe noodlokaaltjes bleken gesloopt, dus moesten we ons behelpen met een ruim en supermodern schoolgebouw. De rammelende kozijnen, het afgebladderde behang en de verweerde schrootjes moesten we er dus zelf bij bedenken. Plus de wietlucht. Die was de organisatie ook vergeten. Hoogtepunt was de les maatschappijleer van Norbertijn Peter Damen over vrijheid en tolerantie. Wat een bevlogenheid en diepgang! Met terugwerkende kracht vervloekte ik mijn onoplettendheid uit de jaren 70. Voor zo’n les zou ik nu met veel plezier naar Heeswijk fietsen. Iedere dag opnieuw.

Tot slot kom ik nog even terug op de prijsvraag van vorige week: Verzin een smoes voor de Erpenaar die in één rechte streep 6 paaltjes uit de grond reed. Uit de 34.976 inzendingen had Erpenaar (jawel) Edward van Brussel de leukste met: “Sorry, ik heb er maar 6 platgereden, omdat ik ze niet alle 7 op een rijtje had.” Mijn boekje ‘Once upon a time in the mest’ komt gesigneerd naar je toe, Edward. Sterkte alvast.

Een bevlogen en diepgaand weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant