Afbeelding

Venhorstenaar verzint beroving

Column 10 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=165262]

De Okki. Ken je dat blad nog? Op de lagere school kreeg ik het iedere vrijdagmiddag mee naar huis. En nog vóór ik thuis was, had ik alle stripjes gelezen, alle doolhofjes uitgestippeld en alle rebusjes opgelost. Voor een wandelingetje van 300 meter best indrukwekkend. Je kon spreken van een volwassen verslaving. Toen we naar de dierentuin gingen, dacht ik dat we de leeuw pas zouden zien, als ik eerst met potlood een lijntje had getrokken van 1 naar 2 naar 3 en ga zo maar door. Pas bij nummertje 83 zou ik het hele beest ontdekken. Toen ik rond mijn 12e cacao ging snuiven, zakte deze pre-Taptoeverslaving langzaam weg. Inmiddels heb ik als koffiejunk mijn 25 jarig jubileum gevierd (nog bedankt voor het zilveren lepeltje, Douwe Egberts). Ik zit nou op 30 koppen per dag. Als ik nies, knipper ik niet met mijn ogen, ik kauw inmiddels de nagels van mijn vriendin en slapen doe ik alleen onder narcose. En oh ja, ik ben ook nog verslaafd aan meeroken, vooral met mijn overbuurman. Zoals die ouwe rookt, piepen mijn longen.

Maar ik schaam me er niet voor. Volgens de verslavingskliniek is dat vrij uniek. Twee op de drie Nederlanders hebben hun televisie langer aan dan hun onderbroek, maar vraag of ze buisverslaafd zijn, dan ontkennen ze dat in alle toonaarden. De telefoonrekening van een gemiddelde puber overschrijdt de staatsschuld van Malawi, maar wat zeggen ze? “Oooh, ik kan makkelijk zonder, echt wel.” Afgelopen week werd een 55-jarige man uit Venhorst in Uden beroofd en bedwelmd. Althans dat vertelde hij. Het zou zijn gebeurd op de Knokerdweg, toen hij even wilde plassen. Later kwam de verslaafde garnaal uit de mouw: de man had het verhaal verzonnen, omdat hij, zonder medeweten van zijn partner, geld had uitgegeven aan drugs. Een slechte smoes dus. Mijn overbuurman zegt nicotinepleisters te hebben geprobeerd maar “ ze stonken teveel en ik hield ze niet brandend”. Tja …

Ik herken dat soort verhalen. Uit de tijd van mijn Okki-verslaving kwam ik ’s morgens vaak te laat op school, ondanks die 300 meter. Junks komen nou eenmaal moeilijk uit hun bed. Hier komt mijn smoezen top 3.

1. Sorry, mijn fiets had vertraging.
2. Ik had een stalker, maar die man liep heel langzaam.
3. Ik had last van anale staar; ik zag me met mijn kont niet op de schoolbanken zitten,
vandaag.

Een beter verzonnen weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant