Afbeelding

Aanwinsten voor museum

Kunst en cultuur 42 keer gelezen
UDEN - Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden is de afgelopen tijd verrijkt met een aantal belangrijke aankopen en giften. Zo schonk Henk Visch vier tekeningen die in het verleden gepubliceerd zijn in de Volkskrant. Marc Mulders en Reinoud van Vught gaven het grote werk Depositione, geïnspireerd op thema sterven, vallen, in religie en natuur. Van Rinke Nijburg is de serie Eye Chambers te zien, kleinoden achter bol glas waarin de toeschouwer zich spiegelt.

[image=194131]

Een denkbeeldige spiegel wordt de toeschouwer voorgehouden door Bas Meerman in zijn doek Jesus First uit 2010. De Christusfiguur spreidt de armen, nodigt ons uit, maar wij worden van hem gescheiden door het water: wie bezit de kracht voor zo'n vast geloof, dat hij op deze uitnodiging durft in te gaan?
Het schilderij kon worden aangekocht dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Brabant, net als twee foto’s van Roy Villevoye, getiteld The Sisters, Ti. Onbewust doen de foto’s van de Papoea vrouwen ons denken aan iconen van de Moeder Gods of aan Piëta beelden uit de late middeleeuwen. Het Piëta motief komt ook naar voren in de gelijknamige video van Erzsébet Baerveldt uit 1992, die inmiddels als klassieker te boek staat.
De hedendaagse werken worden op het overzicht gecombineerd met ondermeer een neogotisch drieluik van de Bossche schilder Frans Kops, zeldzaam fraaie achttiende-eeuwse achterglas-schilderingen uit Augsburg en liturgisch vaatwerk van glas ontwerper Andries Copier.

Zie ook www.museumvoorreligieuzekunst.nl.

[image=194132]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant