Afbeelding

Ujes vrouwke uit logeren in de Petrus

Religie 31 keer gelezen
UDEN –. Eeuwenlang staat ze in de Kruisherenkapel, maar die gaat vier maanden op slot om verbouwd te worden en dat vlak voor het Hoogfeest van Onze Lieve Vrouwe ter Linde op zondag 23 oktober. Dat moest natuurlijk wel doorgaan vond ook pastoor van Osch die stelde. “Onze Lieve Vrouwe ter Linde is welkom in de Petruskerk.”

[image=153314]

Maar in de Petruskerk is ze nog nooit geweest. De Kruisheren zorgden voor het Ujes Vrouwke dat eeuwenlang veel gelovigen trok. “Uden was ooit een grote bedevaartsplaats”, vertelt Wilhelmien Donkers. “Dat is minder geworden, maar Onze Lieve Vrouwe ter Linde is gelukkig altijd op haar plaats blijven staan.”
Nog steeds ook zijn er mensen die troost zoeken bij het Udense houten beeld van Maria, zeker in de week voor het hoogfeest, waar drie dagen lang naar toe wordt geleefd. “De mensen die het tridiuum en het hoogfeest met ons vieren vinden er altijd steun en kracht”, weet Wilhelmien.”

[image=153311]

De traditie moet daarom in ere blijven, ook tijdens de verbouwing van de Kruisherenkapel. Zondag 16 oktober om 10.00 uur vindt in de kapel de allerlaatste viering met de Kruisheren plaats. “Die is om 11.00 uur afgelopen en dan gaat Onze Lieve Vrouwe ter Linde in processie naar de Petrus. Daar wordt ze ontvangen aan het einde van de viering.”
Een week later tijdens het Hoogfeest vertrekt het Ujes Vrouwke weer uit de Petrus. Begeleid door het gilde wordt ze naar zorgcentrum Sint Jan gebracht. “Iedereen kan heeft daar de mogelijkheid een kaarsje op te steken”, vertelt Wilhelmien, want Onze Lieve Vrouwe ter Linde is onmisbaar. “Je moet je er voor open stellen en beseffen dat je het niet allemaal alleen kunt. Mensen denken vandaag de dag dat ze niemand nodig hebben en alles kunnen, maar dan gebeurt er een keer iets en gaan ze naar de psycholoog. Maar die kost 100 euro per uur en Onze Lieve Vrouwe ter Linde is gratis, altijd thuis en altijd bereikbaar. Bij haar kun je het een keer stil maken in je hart.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant