Afbeelding

Samenwerking Ossatec en Chinees ziekenhuis

Zakelijk 111 keer gelezen
UDEN – De Udense producent van medische hulpmiddelen Ossatec Benelux BV gaat een spraakmakende samenwerking aan met een innovatief Chinees ziekenhuis: het Drum Tower Hospital. Het ziekenhuis en Ossatec (dat in Azië de naam IMD Global voert) doen onderzoek naar de invloed van PEMF op de genezing van botbreuken bij mensen met osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. PEMF staat voor pulserende elektromagnetische velden die de aanmaak of werking van lichaamscellen stimuleren. Deze samenwerking is uniek omdat het gaat om twee vernieuwende partijen die zich richten op een onderzoek dat verregaande gevolgen kan hebben.

[image=193470]

Harrie Boogers, directeur van Ossatec, is blij met de ondertekening van de Research Collaboration Agreement. “We benaderden het Drum Tower Hospital omdat het een zeer vooraanstaand ziekenhuis is als het aankomt op het bewegingsapparaat. En professoren Xiong en Chen en dokter Shi met wie we nauw samenwerken, zijn autoriteiten in hun vakgebied.” Het onderzoek waarbij specialisten circa honderd patiënten bestuderen, neemt naar verwachting twee jaar in beslag. Boogers heeft hoge verwachtingen van de studie en de daaruit voortvloeiende bevindingen. “Dit kan een uitkomst zijn voor osteoporosepatiënten. Hun breuken genezen sneller en beter; voor iemand met botontkalking een geruststellende en ontzorgende gedachte.”
PEMF is een methode om de aanmaak van botcellen te stimuleren die al sinds eind negentiende eeuw bekend is, maar niet standaard wordt toegepast. Dit komt doordat nog niet alle vereiste onderzoeken om de werking wetenschappelijk vast te leggen, hebben plaatsgevonden. Dat PEMF positieve effecten op de genezing van fracturen heeft, is echter duidelijk. Onderzoekers nemen nu de specifieke situaties waarin het toegepast kan worden onder de loep. Ossatec werkte in het verleden al samen met het Drum Tower Hospital bij een onderzoek naar het effect van PEMF op traag en niet-helende fracturen. Deze – ronduit verrassende – resultaten worden binnen enkele weken gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift JBJS (The Journal of Bone and Joint Surgery).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant