Afbeelding

Jeroen Kuitert eerste Gildekoning

Kunst en cultuur 56 keer gelezen
UDEN – Jeroen Kuitert is de eerste Gildekoning sinds 200 jaar van gilde Sint Barbara en Sint Lucia in Uden. De hoofdman van het twee jaar oude gilde schoot zaterdagmiddag de gipsen vogel van de wieken van de Molen van Jetten af. Bij het twintigste schot kwam de vogel naar beneden.

[image=193183]

Het Udense Gilde hield voor het eerst sinds haar heroprichting in 2009 het Koningschieten. Het is een tweejaarlijkse traditie en bijzonder is dat het gehouden kan worden bij en op de Molen van Jetten. Acht gildeleden schoten met de kruisboog op een vogel van gips, geplaatst op één van de wieken van de standerdmolen. Vrouwen deden deze eerste keer nog niet mee. De volgorde van het schieten ging volgens loting. Kuitert is oud scherpschutter van de landmacht maar hij dacht niet dat dit nou zoveel te maken had met zijn overwinning. Hij is daarmee wel hoofdman af want de man kan niet twee functies tegelijk hebben. Daarom zal deken-luitenant José Huisman zolang zijn taak waarnemen totdat er een nieuwe hoofdman is benoemd.
Voordat het Koningschieten begon, werden de Overdeken pastoor Theo van Osch en Gildeheer Thijs Vonk, als vervanger van burgemeester Hellegers uitgenodigd om twee schoten op de vogel te lossen. Gildekoning Kuitert werd in de mis van 17.00 uur in de Petruskerk bij het gildealtaar geinstalleerd. Na de mis vierde het gilde bij tante Pietje het Koningsfeest. (Foto's Ad van de Graaf)

[image=193184]
[image=193185]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant