Afbeelding

Moeders met een huilbaby gezocht

Gezondheid 136 keer gelezen
UDEN – Ze staan gevoelsmatig met lege handen, maar ondertussen hebben ze hun handen vol, moeders met een huilbaby. Om de oorzaak en de oplossing te vinden gaan ze shoppen. Bij het consultatiebureau, opvoedwinkels en op internet. Na acht of negen maanden weten ze nog niks, maar neemt het huilen af. Tegen die tijd is moeder uitgeput. Lieke van der Laan uit Uden heeft het zelf ondervonden. Ze zoekt moeders met een huilbaby in het kader van een afstudeerscriptie regressietherapie. “Het is een heel mooie therapie waaruit blijkt dat de band moeder en kind nog belangrijker is dan ik al wist.”

[image=193116]

Na haar opleiding maatschappelijke gezondheidszorg heeft Lieke van der Laan 10 jaar gewerkt in de zorg als wijkverpleegkundige. Na de opvoeding van haar vier kinderen, waarvan de tweede een huilbaby was, werkt ze nu een aantal jaren als kraamverzorgende. Het onderzoek in het kader van de afstudeerscriptie aan het Tasso-instituut in Maarn loopt vanaf nu tot ongeveer half maart 2012. Uiteraard worden de privacy van moeder en kind gewaarborgd en de gegevens anoniem opgeslagen. “Het is moeilijk om aan moeders te komen. Ik moet er echt zelf voor op pad omdat instanties waar moeders met huilbaby’s komen niet naar mij door verwijzen. Ze willen er buiten blijven en de bestaande paden blijven bewandelen. Jammer, want met regressietherapie kun je onderliggende problemen naar boven halen waardoor je ook andere problemen voorkomt. Ik zoek naar de oorzaak door me in te leven in de moeder, maar laat ook moeder ervaringen naar boven halen. Hoe was de bevalling, wat ging eraan vooraf? Speelt er iets in de familie, loopt er continu iets mee in de gedachten van moeder? Door terug te gaan in de tijd kun je alles uitzoeken. In 1 tot 2 sessies van 1 à 1½ uur die plaatsvinden met de moeder, kan de oorzaak van het huilen meestal achterhaald worden. Er zijn geen kosten aan verbonden want de deelneemsters helpen mee aan input voor het onderzoek. Met de bedoeling om uitspraken te kunnen doen over oorzaken van ‘abnormaal’ huilen.
Meestal heeft de oorzaak van het huilen geen lichamelijke oorzaak. Dat kinderen huilen is normaal, maar kinderen huilen nooit zomaar. Een huilbaby is een baby die langer huilt dan 3 uur per dag, intens 3 dagen per week gedurende drie weken lang. Daarnaast ervaren ouders hun kind als huilbaby omdat het overmatig huilt. “Ik wil ook graag de baby’s die overmatig huilen onderzoeken. Het huilen van een eigen baby geeft onrust en zet van alles in gang. Deze onrust kan de ouders volkomen uitputten, waardoor ze op de verkeerde manier op het huilen van hun eigen kind kunnen gaan reageren. Door dit onderzoek wil ik moeders met hun huilbaby daadwerkelijk helpen.”
Interesse? Lieke van der Laan, 0413-332235 of liekeuden@wxs.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant