Afbeelding

Speciaal onderwijs dupe bezuinigingen

Onderwijs 68 keer gelezen
UDEN - De scholen voor speciaal onderwijs zijn hard getroffen door bezuinigingen die hun schaduw af werpen. Er moeten leerkrachten weg, een direct gevolg is grotere klassen. Dat gaat direct ten koste van deze kwetsbare kinderen. En dat vindt zijn weerslag weer op de ouders die een kind thuis krijgen dat in de war en overprikkeld is. Want deze kinderen hebben behoefte aan regelmaat en structuur. “Mensen die dit bedacht hebben weten niet wat er speelt. Ze moeten die oogkleppen af doen”, zegt Sonja Hermans uit Uden en moeder van een zwaar autistisch zoontje.

Ze had zich vreselijk opgewonden over de reactie van de wethouders Thijs Vonk en Sultan Günal op vragen van de SP over de situatie in het speciaal onderwijs onlangs in een commissievergadering. En met haar vele ouders van kinderen speciaal onderwijs. Spencer Zeegers stelde Vonk voor om de scholen waar Udense kinderen op zitten in Oss, Uden, Rosmalen en Veghel persoonlijk te bezoeken. Zodat hij op de hoogte is van de actuele situatie en zijn betrokkenheid kan tonen. Volgens Vonk is er voldoende contact via de tussenpersoon in de vorm van het bestuur van Weer Samen Naar School. “Maar WSNS gaat over het speciaal basisonderwijs zoals de Tandem, niet over een cluster 3 school zoals de Franciscusschool in Veghel. De wethouder weet dus niet waar hij het over heeft. Ontken dat dan niet,” vindt Sonja Hermans.

[image=192654]

Wethouder Günal zei dat leerplichtambtenaren de situatie onder controle hebben en weten welke kinderen niet naar school gaan. Sonja probeert al twee dagen een leerplichtambtenaar te bellen om te melden dat haar zoontje Jessy van bijna 7 jaar een dag in de week thuis blijft van schiool. “De klassen zijn noodgedwongen anders ingedeeld en groter geworden. Daardoor krijgt hij teveel prikkels en is hij helemaal de kluts kwijt. Eerst blijkt het nummer op de site niet te kloppen dan dan krijg je eindelijk iemand te spreken die de Franciscusschool niet eens kent. Dan praat je over mensen die beslissen over jouw kind. Dat is gevaarlijk.”

Vechten
Jessy is verstandelijk gehandicapt en autistisch maar ziet er niet anders uit. “Dan staan mensen gelijk klaar met een oordeel als het kind zich wel anders gedraagt. Ik moet hem beter opvoeden bijvoorbeeld. Ik loop altijd maar te vechten wat dat betreft en nou komen die bezuinigingen er ook nog bij. Neem het vervoer van Jessy naar Veghel. Of hij niet kan gaan fietsen, vroegen ze”, vertelt Sonja. Ze is alleenstaande moeder en zou het liefst gaan werken maar kan dat alleen als Jessy goed wordt opgevangen. “Er wordt bezuinigd op het Persoons Gebonden Budget en de fiscale maatregelen voor chronisch zieken en gehandicapten. Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kom ik geen stap verder. Ik ben Jessy z’n oren, ogen, z’n denken, z’n alles. Maar ik heb ook nog een leven. Ik ben te jong om thuis te zitten maar daar wordt gewoon aan voorbij gegaan. Ik krijg geen hulp en geen ondersteuning van de gemeente Uden.”

Tevreden
Rien van Son is directeur van de Franciscusschool in Veghel. “De leerlingenpopulatie van de cluster 3-scholen is in de afgelopen 10 jaren veranderd. Nu bieden we ook de leerlingen met een complexere problematiek onderwijs omdat dat een meerwaarde heeft voor hun ontwikkeling. Daar is meer ondersteuning voor nodig dan gebruikelijk. Ouders zijn er erg tevreden over. Maar de overheid bezuinigt en legt vervolgens het probleem in de regio neer zonder te kijken naar de gevolgen. Het wordt tijd dat de overheden dat in beeld krijgen.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant