Afbeelding

Vuur, slangen en diepe kuilen

Onderwijs 27 keer gelezen
UDEN – Op de Bedafse heuvels onstaan vrijdagmorgen allerlei kunstwerken, gemaakt door de leerlingen van 5 VWO van het Udens College. Lotte en Robin kijken naar de ‘berg’ die ze gegraven hebben. “We zijn bezig met animistische cultuur,” vertelt Lotte, “het wordt zelfs mooier dan we vantevoren bedacht hadden.”

[image=191705]

Om de berg is een gracht gegraven, er liggen met water gevulde blauwe vuilniszakken in. Er steken gele handjes uit de berg, handschoenen gevuld met zand. Op het topje van de berg moet nog een vuurtje komen. “Animistische cultuur betekent dat alles een ziel heeft,” legt Lotte uit. “De handjes die uit de berg steken wijzen naar het vuur, de ziel van ons project,” voegt Robin toe. Even verderop is een zelfde soort berg, maar deze heeft een iets diepere gracht. De jongens van het groepje zijn nog niet van plan om op korte termijn te stoppen met graven. “Het doel is om er niet meer boven uit te komen,” roept een van de jongen waarvan eigenlijk alleen nog maar een plukje haar te zien is.
Halverwege een van de grote zandheuvels ligt een soort aluminium draak. “Onze opdracht was om een meditatieplek te maken,” vertelt Freek en hij wijst naar een grote wortel, zilver met roze. “Die wortel leek een beetje op een slang maar uiteindelijk werd het een draak.” Karel van den Biggelaar, docent CKV en kunst coördinator van het Udens College loopt tevreden rond over de zandvlakte. “De leerlingen zijn heel enthousiast en vinden het ook erg leuk om te doen,” vertelt hij. Elk jaar worden er verschillende cultuurdagen georganiseerd, dit jaar is het thema ladart, wat zoveel betekent als ingrepen in het landschap, al dan niet door de mens. “De leerlingen hebben in de weken hier aan voorafgaand geleerd over landart en nu voeren ze het uit. Maar de grootste klus komt nog, alles moet in originele staat terug gebracht worden zodat niemand meer ziet dat wij hier bezig geweest zijn.”

[image=191701]
[image=191702]
[image=191708]
[image=191709]
[image=191710]
[image=191711]
[image=191715]
[image=191716]
[image=191723]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant