Afbeelding

'Voor elk bizar beest een gedicht’

Kunst en cultuur 84 keer gelezen
UDEN - Blikvanger van het Slingerpadfestival, in en rond Naat Piek van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september, wordt het Bizarre Dierenbos. Alle bizarre beesten uit de Maashorst zoals de Jajem, het Schuiertje, de Baffetoen, de Nozem of de Labbekak worden dan in het bos losgelaten.

[image=190791]

Maar omdat het natuurlijk beelden zijn, blijven ze op hun plek zitten om bekeken te worden, én belezen. Want zoals in elke dierentuin komen bij de bizarre beesten bordjes te staan, met daarop een beschrijving. “Dat zouden korte stukjes zijn, maar het werden steeds meer versjes”, vertelt Jaap Robben. “Voor elk dier heb ik een gedicht gemaakt.”

[image=187467]

Oude woorden
De bizarre beesten komen uit het atelier van Karel den Biggelaar en Genoveef Lukassen. “Sommige dieren zijn gemaakt naar aanleiding van gedichten en bij sommige dieren heb ik de gedichten gemaakt”, vertelt Jaap Robben, maar uitgangspunt waren de oude woorden. “Baffetoentje of Graveeltje zijn woorden met een letterlijke betekenis in het woordenboek en elke dier heeft een letterlijke eigenschap van het woord. Gewone woorden, die we alleen niet meer gebruiken. Een graveeltje is een kiezeltje, een ponjaar een mes, een baffetoentje is iemand een klap geven; een muilpeer. De meeste woorden zul je ook best goed kunnen begrijpen. Er zit maar een enkeling bij waarvan je denkt, euhmm, wat zou dat betekenen?”
Jaap Robben is kinderboekenschrijver en theatermaker. Wie hem in actie wil zien kan zondag 18 september terecht in de ‘Letter-Teken-Tent’: “Ik ga er voorlezen uit mijn boek De Zuurtjes en gedichten voorlezen. Kinderen kunnen vragen stellen en er is nog een workshop. Er is een heleboel te doen …”

Wie alles wil weten, kan terecht op www.slingerpadfestival.nl. Het bizarre dierenbos is vanaf vrijdag van zonsopkomst tot zonsondergang gratis te bezoeken tot en met zondag 30 oktober.

[image=187466]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant