Afbeelding

Balkanbeats zetten Udense Pul op z’n kop

Muziek 62 keer gelezen
UDEN – “Dit is het laatste concert van onze tour, maar ook dat laatste concert moet goed zijn.” Stefan Hantel, oftewel Shantel, stelde zijn publiek dan ook niet teleur. Samen met zijn Bocovina Club zette de Duitse zanger met Balkanroots zaterdagavond De Pul in Uden volledig op zijn kop.

[image=189786]

En dan te bedenken dat het eigenlijk toeval was dat Shantel in De Pul terechtkwam. Het eigenlijke laatste concert in Duitsland kon namelijk niet doorgaan. Gijs de Louw, programmeur van De Pul, reageerde bliksemsnel en legde de band vast, zodat de steeds populairder wordende Balkanbeats zaterdag ook Uden bereikten. “Ik heb ze vorig jaar op Lowlands gezien. Precies deze zaterdag was nog vrij in onze concertagenda, dus dit moest ik gewoon doen. Het was voor mij een inkopper.”
Daarmee maakte De Louw een prima keus: de bezoekers van De Pul stonden zaterdagavond niet stil en de muzikanten lieten zien ook na een tour van vier maanden over genoeg energie te beschikken. Vooral op de populaire hits ‘Disko Partizani’ en ‘Disko Boy’ ging het dak er compleet af. Na het concert volgde nog een toegift van een half uur en mochten verschillende bezoekers het podium betreden. Tot slot volgde nog een uitgebreide foto- en signeersessie.

[image=189787]

Leadzanger (en entertainer) Stefan Hantel maakte het niet uit dat hij uitgerekend het laatste optreden in de kleinste zaal van de tour moest afwerken. “I love it, optreden in kleine gelegenheden. Natuurlijk doen we grote festivals, maar juist de kleine kroegen zijn voor ons een uitdaging. Ten eerste is het goed om met beide benen op de grond te blijven staan. Ten tweede is het heel intiem om in kleine zalen op te treden. Daar móét je een goede show geven, anders beginnen ze met dingen te gooien”, lacht de sympathieke zanger. “Zonder gekheid, ik voel me bevoorrecht hier te staan. Wij willen het contact met ons publiek niet verliezen.”

[image=189788]

Over het Nederlandse publiek is hij positief. “Wat ik van een publiek in een bepaald land vindt, is misschien wel de meest gestelde vraag. Zijn er verschillen? Over het algemeen: nee. In detail: ja. In Turkije heb je bijvoorbeeld nooit een publiek dat slecht danst, ook de mannen niet. Maar laatst speelde we in Dresden, in Duitsland, in een mooie, flashy club, alles prima, maar de jongens konden echt niet dansen... Nederland was een van de eerste landen die onze spirit oppakten. Hier hebben we nooit problemen om op te treden. Over Nederlanders denk ik positief, ik heb alleen een hekel aan Geert Wilders. Zijn soort nationalisme is helaas op meer plaatsen in Europa gemeengoed geworden, ook in veel Oost-Europese landen zijn ze ermee vergiftigd. Daarom móéten wij blijven spelen”, refereert hij aan de vele nationaliteiten, religies en culturen in de Bucovina Club. “Wij zijn een really mixed-up band. Voor mij is het hetzelfde of iemand uit een zigeunerdorp komt, uit Duitsland of uit Turkije. Het gaat om de kracht van het karakter.”
Nu de tour eropzit, neemt Shantel even rust; na oktober lanceert hij zijn nieuwe cd: Anarchy and Romance. “Dat wordt anders. Ik kan er nu nog niet teveel van zeggen, behalve dat je soms een andere weg in moet slaan. Ik hou van deze band, van de energie en de dynamiek, dus die behouden we ook. Wij blijven gewoon doen wat we leuk vinden.” (foto's: Elke van Rooij)

Meer informatie staat op www.bucovina.de. Shantel is ook nog op zoek naar Facebookvrienden.

[image=189789]

[image=189875]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant