Afbeelding

‘Ik word dikwijls geraakt’

Kunst en cultuur 275 keer gelezen
UDEN – Cor van den Eijnde is 80 jaar, maar de kunstenaar in hem is niet met pensioen. Cor staat nog elke dag om zeven uur op om heel de dag in zijn atelier te werken. “Als mijn vrouw zegt. ‘Zullen we gaan fietsen?’, dan doen we dat, maar anders ben ik hier bezig. Eigenlijk ben je er altijd mee bezig.”

[image=189233]

Want altijd kan Cor van den Eijnde ‘geraakt’ worden: “Zelfs door de televisie.” Hij wijst op een beeldengroep met gevangenen, vluchtelingen, een dood kind, … “Als ik zie wat er nu gebeurt in de wereld, dan kan ik daar niet aan voorbij gaan. Die emoties, die zijn er dan. “ Maar Cor wordt ook door mooie dingen geraakt. Hij wijst op een Chinees huis van keramiek. “Ik vertel sprookjes aan de kleinkinderen en dit is ‘de nachtegaal van de keizer’.”
En als ware het een koekoek in een klok, laat de nachtegaal zich ook even buiten zien. Cor haalt twee beelden van aan drugs en drank verslaafde jongens te voorschijn. Ze zijn mooi, maar in de ogen van Cor mislukt omdat ze dankzij het glazuur vrolijke kleuren gekregen hebben. “Het zijn beelden die voor mij niet meer de juiste waarde hebben. Het is eigenlijk goedkoop geworden en daarom had ik ze ook ver weg gezet.”
Maar sombere beelden verkopen niet. Toch maakt hij ze. “Ik wil neerzetten waar ik mee bezig ben”, en ach, er is wel meer werk van hem dat niet verkocht wordt. “Dan komt het in dozen terug van galeries en daar blijft het in. Ik heb wat kasten in de garage en die zitten hartstikke vol en die kast zit vol schilderijen. Ik zit af en toe wel te denken dat ik 80 ben. Ik kan er 90 worden, maar kan ook voor die tijd vertrokken zijn. Dan moeten alle kinderen het opruimen, maar ik heb nu wel een idee. Ze moeten een veiling houden en wat het opbrengt aan een goed doel geven.”

[image=189235]

Voorlopig gaat Cor gewoon door, al is zijn gehoor slecht. “Tijdens mijn studie aan de kunstacademie heb ik ’s nachts bij Philips gewerkt. Vroeger werden de radio’s gemaakt van bakeliet uit hele grote ketels en die moest ik ‘s nachts schoonmaken. Dan zaten we met zijn tweeën in de ketel met een beitel bakeliet te bikken. We kregen geen gehoorbeschermers, maar wel twee liter melk omdat het giftig was. Ik ben daardoor kwetsbaar geworden. Niet van het gif, nee, want dan zou ik nu niet meer leven.”
Hij steekt gerust nog een pijp op. “Ik ben van nature een optimist. Mensen gaan steeds meer ervaren dat het geld, niet meer de hoofdrol moet spelen. We gaan terug naar een eenvoudiger leven, want aan dat geld hebben we te danken dat we in de rotzooi zitten. Ik zie de ontwikkelingen met zorg aan, maar mensen zullen door schade en schande wijs worden.”

In Expositieruimte Ton Fleskens wordt van 27 augustus tot en met 18 september werk getoond van Cor van den Eijnde, zijn dochter Marianne van den Eijnde en schoonzoon Ruud van der Meulen. Zoon Jeroen en kunsthistoricus houdt zaterdag 27 augustus om 15.00 uur een inleiding. De expositie is te bekijken op vrijdagen van 14 tot 17 uur en op zaterdag en zondagen van 11 tot 17 uur.

[image=189234]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant