Afbeelding

Osse 'pakezel' rijdt droomrit

Sport 66 keer gelezen
OSS – Gambia is een paradijsje in Afrika. De prachtige zandstranden en de oerwouden trekken veel toeristen. Het vliegtuig is daarin het ideale vervoersmiddel, maar Bert van Breugel pakt 8 oktober van dit jaar liever de auto. Een geweldig avontuur voor de Ossenaar, maar het belangrijkste voor hem is: "Lekker een kop koffie drinken bij mijn oud-collega."

Het idee om naar Gambia af te reizen speelt al enkele jaren bij Van Breugel. Een oud-collega van hem woont zes maanden per jaar in het Afrikaanse land. Via via kwam Van Breugel terecht bij de rally Antwerpen – Bajul. Een afstand van 7.500 kilometer met grote afstanden per dag. De tocht gaat grotendeels over het (oude) parcours van Le Dakar, maar het verschil met deze rally is dat het geen wedstrijd is. Van Breugel sloot zich aan bij Team LBS Dakar, een groep van negen motorrijders. Zelf is hij een fervent motorrijder, maar legt hij de tocht (net als een ander teamlid) af per auto. Bij noodgevallen kan hij ook tijdelijk de motor op. "Het was de bedoeling dat ik de motor op zou stappen, maar ik heb ooit mijn knie verbrijzeld. Ik durfde zo’n lange tocht daarom niet aan. Nu heb ik een Ford Explorer gekocht die zal functioneren als pakezel. De achterbank gaat er uit en daarin leggen we bijvoorbeeld veel reserveonderdelen voor de motoren."

[image=189157]

Goede doel
De voertuigen zijn door de deelnemers zelf aangeschaft. Na de finish gaan de motoren en één van de terreinwagens naar Riders For Health. Die organisatie stelt motoren en auto's ter beschikking aan artsen in Gambia. Een motor is zeer geschikt voor gezondheidsmedewerkers, omdat veel gebieden moeilijk bereikbaar zijn. Van Breugel: "Zonder tussenkomst schenken we de motoren aan de organisatie. Normaal gesproken gebeurt dat via een veiling, maar dan zijn er altijd individuen die geld in hun zak steken. Wel verkopen we de auto’s en steken we dat geld in het aanleggen van een waterput."

Onder konvooi
7.500 kilometer over niet bepaald altijd mooie geasfalteerde wegen. Van Breugel reed als vrachtwagenchauffeur al vele kilometers, maar wat hij in oktober moet verwachten van landen als Marokko, Mauritanië en Senegal weet hij niet. "Wat we onderweg aantreffen, durf ik niet te zeggen. Er zijn zelfs stukken die zo onveilig zijn dat we onder konvooi moeten rijden." Sinds januari is het team aan het trainen. "Wekelijks maken we off-roadritten en in totaal willen we per teamlid 2.000 kilometer hebben gereden. Persoonlijk ben ik lange afstanden wel gewend. Ik ging met mijn motor wel eens naar Zuid-Frankrijk om iets te drinken." Team LBS Dakar is nog op zoek naar sponsors. Kijk voor meer informatie op www.teamlbsdakar.nl of twitter.com/teamlbsdakar
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant