Afbeelding

Thijs Vonk niet bang voor beladen onderwerpen

Politiek 54 keer gelezen
UDEN – Thijs Vonk begint er aan, ook al had hij zelf twijfels. Hij gaat ontdekken hoe het is om in de coalitie te zitten en zeker ook hoe het is om dat als wethouder mee te maken. In de vergadering van de gemeenteraad op 1 september wordt hij officieel beëdigd. “Je zult mij niet horen zeggen dat ik wel zal zien waar het schip strand. Ik ga ervan uit dat ik nog een tijd in de politiek door ga. Ik ben me goed aan het voorbereiden mét het vertrouwen van onze fractie en van mijn omgeving.”

[image=188311]

Anderhalve maand geleden was Thijs Vonk nog gewoon fractievoorzitter en raadslid voor Jong Uden en werkte hij als fysiotherapeut. De vakantie zat eraan te komen, het was bijna zomerreces. Dan stapt opeens wethouder John Timmers van het CDA op en alles verandert. Na een weekend met gesprekken stapt Jong Uden in de coalitie en is Vonk kandidaat wethouder. Zo snel kan het gaan in de politiek. Vonk: “De hele gang van zaken heeft wel indruk op me gemaakt en ik vind het niet leuk dat het zo is gelopen. De menselijke kant van de politiek liet zich zien. Wethouders die opstappen zonder dat hun politieke functioneren in het geding is, dat had niet gehoeven. Het is lastig om nu op de plek van John Timmers te gaan zitten, het voelt dubbel. Ik moet het allemaal nog waar gaan maken, maar het is mooi dat Jong Uden via mijn persoon de kans krijgt om accenten te leggen, mee zaken te realiseren. Ik heb een heel brede portefeuille. Die is niet alleen van mij, maar van iedereen. Ik voel me er verantwoordelijk voor en wil er mee aan de slag vanuit mij zelf, mijn gedrevenheid en frisheid.”

Beladen
Thijs Vonk Heeft cultuur in zijn portefeuille en daarmee dus ook theater Markant en de nieuwe evenementenhal. “Dat zijn beladen onderwerpen maar ik moet het gaan doen. Ik ben er niet bang voor. De evenementenhal heeft een breed politiek draagvlak. Tegenstanders lieten van zich horen, prima, dat moet ook. In de raad werd discussie gevoerd, de bezwaren mee gewogen en een standpunt in genomen. Dat kan ik verdedigen, JongUden staat daar achter.”
Inmiddels heeft de horeca ook tegen geluiden laten horen naar aanleiding van het coalitiestandpunt om de sluitingstijden te verruimen. “Jong Uden heeft dat altijd al ondersteund. Het is ook niet nieuw, maar naar voren gehaald uit het vorige programma. Nu moet de discussie in de raad worden gevoerd. Laten we dat eerst maar eens afwachten.”
Economische zaken en werkgelegenheid, city-marketing, recreatie en toerisme, onderwijs, kinderopvang, jeugd en jongeren en volksgezondheid. Vonk moet zich op elk onderdeel van zijn takenlijstje nog flink inwerken. “Het is inderdaad veel. Waar hebben we het precies over, daar concentreer ik me op en ga er gewoon aan staan.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant