Afbeelding

Man vlucht in Dommel voor politie

Column 43 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=52584]

Hitler had geen rijbewijs, de oerknal gaf geen geluid en Elvis was oorspronkelijk blond. Welk feit is NIET waar? Nou het zal je verbazen maar … ze zijn alle drie waar. Ik had er ook nog bij willen zetten dat de beste plek om in Nederland fossielen te vinden … het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne is (de kalk zit daar barstensvol versteende kwallen) maar dat was te lang voor deze column. Al heb ik het nu iets verderop toch neergeschreven, dus wat maakt het uit? Niks, want de lengte van dit stukje is totaal onbelangrijk, het gaat om de verrassing. Zo werkt humor. En meestal gaat dat in drie stappen. Ik zal een simpel voorbeeld geven: Ik was laatst met mijn schoonmoeder bij de wensput van Beers (1. Saai begin). Toen we samen in de diepte keken kantelde ze plotseling voorover de diepte in. (2. Lezer denkt, dacht ik al, maar ik maak hem af met:) Ik wist niet dat zo’n ding ook echt werkte (3.)!

Wat dat betreft zitten we op één lijn met de criminelen. Die doen ook alles om het publiek net één stapje voor te blijven. Dat niet iedere verrassing ook echt werkt, moge duidelijk zijn. Wat dacht je van de Schaijkse terrorist die onderuitging bij het dichtlikken van zijn poederbrief, de bankovervaller in Dieden die het zojuist gestolen geld aan dezelfde balie op zijn eigen rekening stortte, en zoals deze week, die Eindhovense dronken snorfietser die de politie te slim af dacht te zijn en de Dommel indook … waar het water niet hoger stond dan zijn enkels.

Die laatste truc heb ik ook geprobeerd. Bij mij werkte hij ook maar half. Vorig jaar trad ik op in het Heeswijkse openluchttheater de Kersouwe. In deel 1. was het wat saai aan het worden, ik moest iets doen, dus ben ik plompverloren de slotgracht ingewandeld. Ik ging bijna kopje onder. Het publiek lag in een deuk maar in de pauze ben ik met onderkoelingsverschijnselen in de magnetron gekropen. Komende zaterdag 27 augustus sta ik weer in de Kersouwe (kom als je durft, er zijn nog kaarten zat!). Ik ben dat ventje op het podium met dat geïsoleerd thermo-ondergoed. Maar dat had je wel verwacht.
Tot slot nog drie feiten. Een mens produceert 25 duizend liter speeksel in z’n leven, in de Sahara zijn meer mensen verdronken dan uitgedroogd en in Schotland is een gefrituurde mars een ware lekkernij. Het zal je verrassen maar sorry … ook deze zijn allemaal waar.

Een uitermate verrassend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant