Afbeelding

Veghelse huizenmarkt komt langzaam los

Wonen 75 keer gelezen
VEGHEL – Muurvast zat de huizenmarkt in Veghel en Uden. Nergens anders in Brabant was er zo weinig beweging dan in deze regio. Nu lijkt er langzaam maar zeker wat beweging in te komen. De oorzaak: de verlaagde overdrachtsbelasting. Stadskrant Veghel informeerde bij enkele Veghelse makelaars naar de stand van zaken.

De overheid verlaagde de overdrachtsbelasting voor een jaar (met ingang van 15 juni 2011). Kopers betalen nu geen 6% meer over de aankoopprijs, maar 2%. Volgens de Veghelse makelaars heeft die maatregel zeker effect. “Ja. Volmondig ja”, antwoordt Marcel van den Hurk van Dragt Makelaars. “We hebben in juli, normaal een mindere maand, zes of zeven starterswoningen verkocht. Daarvoor zaten er maanden bij waarin we maar twee of drie woningen verkochten. We horen het ook van mensen: die lage overdrachtbelasting trekt ze over de streep.”

[image=187991]

Ook Mariska Granneman van Makelaardij Olav ziet een stijgende lijn. “We hebben meer bezichtigingen en door de lagere overdrachtsbelasting zijn zeker meer huizen verkocht. Het is ook goed dat de huizenmarkt weer eens positief in het nieuws komt.” Guido Gabriëls, makelaar bij Woonregisseurs, merkt ook meer beweging. “We hebben duidelijk meer bezoekers én meer tweede bezoeken. Serieus geïnteresseerden dus. Verder zijn er meer onderhandelingen gaande én er zijn meer transacties. Het is, ondanks de bouwvak, gewoon best druk.”
Granneman merkt dat mensen erg graag willen kopen, maar dat de scheefgetrokken huizenprijzen vaak belemmerend werken. Eigenaars vragen een hoge prijs voor hun woning, maar willen vervolgens wél de laagste prijs betalen voor een nieuwe woning. Ook Gabriëls constateert dat: “De huizenprijzen zijn gewoon gecorrigeerd. Verkopers die vasthouden aan de oude prijzen van voor de crisis, zitten met een onverkoopbaar huis.” Ook Van den Hurk is reëel. “Huizen in de prijsklasse tot € 350.000,- zijn ongeveer met tien procent in prijs gedaald. Eigenlijk is dat niets, vergeleken met de enorme stijgingen in de jaren daarvoor. Huizen zijn absoluut verkoopbaar, zolang de prijs-kwaliteitverhouding maar goed is.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant