Afbeelding

‘Wij bieden kwaliteit en geen massabegeleiding’

Sport 119 keer gelezen
UDEN – Hij heeft al dertig jaar ervaring in de voetballerij. Hij is gymnastiekleraar, coach en voetbaltrainer. Ook was hij jaren lang docent KNVB opleidingen. Hij speelde bij PSV, Eindhoven EVV en Helmond Sport. Hij deed ook nog een stapje naar het buitenland, onder andere Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Kroatië om clubs te trainen. Nu is hij tot de conclusie gekomen dat hij iets in Nederland te bieden heeft. Jef Vels startte Holland Soccerways. Hij is ervan overtuigd is dat hij iets ontwikkeld heeft dat veel functioneler is dan de reguliere voetbaltraining.

[image=187663]

“Het is geen revolutionaire uitvinding,” vertelt Vels, “elke club zou gericht moeten zijn op het beter maken van haar voetballers. Veel verenigingen werken met goedwillende ouders, dat is hartstikke goed maar ze missen vaak een opleiding.” En die opleiding en ervaring moet volgens Vels een grotere rol krijgen in de voetbalwereld. Laat het nou net zo zijn dat Holland Soccerways is opgericht met het concept dat spelers die hier trainen binnen de kortste keren beter voetballen en beter functioneren in een team. “Dat is een garantie waar ik voor honderd procent achter sta,” zegt Vels stellig.
“Onze doelstelling is om de opleiding bij voetbalverenigingen op een hoger niveau te krijgen, of het behaalde niveau te behouden,” legt Vels uit. Verenigingen kunnen Holland Soccerways inhuren om de jeugd een voetbalopleiding aan te bieden. Vels hoopt dan ook dat clubs bewust worden dat als zij Holland Soccerways inhuren, ouders en spelers zich veel sneller ontwikkelen. “Ik werk altijd in kleine groepen, van maximaal twintig personen. Zo ben ik veel gerichter bezig en kan ik ook kwaliteit garanderen.”

Meisjesvoetbal
Daarnaast heeft Vels een speciaal project: meisjesvoetbal. “Ik wilde iets voor meiden doen, er is blijkbaar behoefte aan. De KNVB heeft damesvoetbal niet als prioriteit en dat heeft voor een groot deel met geld te maken. Dus is er weinig aanbod voor dames in de voetbalwereld.” De trainingsdagen zijn op 16, 17 en 18 augustus, er komen 77 meiden tussen de elf en zestien jaar bij het team van Vels op trainingsweekend. “Wij bieden kwaliteit en geen massabegeleiding. De groep wordt verdeeld en ik heb vier dames, uiteraard met voetbalopleiding, op elke groep zitten. Omgang met meisjes is toch anders dan met jongens.”
Het trainingsweekend staat volledig in het teken van de bal en het leren van het vak voetbal, plezier staat niet op de eerste plek. Tijdens het ochtendprogramma zijn de ouders aanwezig en kunnen zij met eigen ogen zien op welke manier er getraind wordt. Daarna worden ze weggestuurd. “Ouders moeten zich realiseren dat hun inbreng langs de kant niet altijd wenselijk is. Een kind wordt er niet beter van en het kan zelfs tot verwarring leiden, dat wil ik gewoon niet hebben. Ik wil waarborgen dat ik gericht blijf coachen, het is een pilot en mijn troetelkindje.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant