Afbeelding

'Absoluut niet luieren deze periode'

Religie 56 keer gelezen
OSS – Een man in kleermakerszit leest op zijn gemak de Koran; kinderen krijgen uitleg van de imam. De gebedsruimte van de Osse Ulu Moskee ligt er tamelijk rustig bij op een woensdagmiddag. Dat wordt vanaf volgende week maandag met de start van de Ramadan wel anders, voorspelt vicevoorzitter Yusuf Canta.

[image=187415]

Hij verwacht dagelijks zo’n vijftig bezoekers. En een volle moskee op de vrijdagen in de maand augustus. Dan wordt er gezamenlijk gebeden om de saamhorigheid te versterken. Wie niet kan, kan niet. Maar van moslims wordt wel verwacht dat ze er zijn, benadrukt Canta. Volgens hem is het ritueel deze dagen het gesprek van de dag. Oók onder jongeren.

Dankbaar
Tijdens de Ramadan gaat het dagelijkse leven gewoon door, maar dienen moslims zich te onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap. "Er wordt wel eens gedacht dat we luieren in die periode, maar dat is absoluut niet zo. Met het praktiseren van de Ramadan toon je dat je God gehoorzaamt en dankbaar bent voor het leven dat Hij je heeft geschonken, als een soort tegenprestatie. Dat je je geloof ook daadwerkelijk in de praktijk brengt en dat je meeleeft met de mensen die niet te eten of te drinken hebben." Canta legt uit dat er wel voorwaarden gelden. Zo is deelname pas verplicht bij de start van de puberteit en mogen zwangere vrouwen het later inhalen. "Word je duizelig, houd je het niet vol, dan móet je eten. Combineren met sport kan, maar het is heel moeilijk. Je leven mag niet in gevaar komen. Maar heb je geen geldige reden, dan heeft dat zeker consequenties. Volgens de islam is er na de dood hemel en hel. God beslist uiteindelijk wat je verdient. De Ramadan is een van de rituelen waarmee moslims hun eerbied voor God tonen. Ze uiten dat ook door vijf keer per dag te bidden, hun ouders te respecteren en de medemens te ondersteunen in het leven." Ramadan is tevens de maand waarin God de Koran openbaarde aan de profeet Mohammed. Vanaf maandag wordt daarom iedere dag in de Ulu Moskee een tekst uit de Koran doorgenomen. Als het volledige geschrift is doorgenomen en het vasten erop zit, voelt Canta zich sterker. Dat weet hij uit voorgaande ervaringen. "Het voelt alsof je aan een verplichting hebt voldaan, dan je niet alleen bent in het leven, maar onderdeel bent van een gemeenschap. Zo ervaar ik het, maar dat is bij iedereen verschillend."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant