Afbeelding

Bestuurscrisis in Gennep

Column 57 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Gennep wordt geteisterd door een ernstige bestuurscrisis , in Uden stapt ook de één na de andere wethouder op .. en de coalitie in Veghel zwalkte de afgelopen weken zo stuurloos heen en weer dat het hele cultuurplan voor de Veghelse Noordkade blind van de weg werd gereden. Hup het prikkeldraad in. Resultaat 33 hechtingen. Weet je, onze regio heeft iets van die gras etende moeder in Zuid Spanje: we zijn gewoon stevig de weg kwijt.

In ieder gemeentehuis vindt dan wel wekelijks een ellenlange strijd om het laatste woord plaats, er wordt daar meer geblaat dan op de Peelse schapendag, maar van echt bestuur is allang geen sprake meer. Zo was ik laatst in die ouwe bunker in Heesch. Anderen noemen dat “het nieuwe gemeentehuis van Bernheze”. (Zucht) Als je dat grijze moloch ziet begrijp je waarom de burgemeester daar is opgestapt en Maasdonk liever niet wil fuseren, maar dat terzijde. Op het moment dat ik daar binnen kwam was er juist een brandoefening aan de gang die als volgt werd aangekondigd: “Dames en heren, er zijn enkele tekenen van constructieve verhitting in een dermate stadium dat wellicht een snelle externe evaluatie op z’n plaats is. Dank U.” Als een willekeurige zin uit een rapport van een ambtelijk adviesbureau. Brrrr… Ik zeg altijd, een adviseur is iemand die je horloge afpakt en dan zegt hoe laat het is. Zo iemand die je ferme bezuinigingen adviseert zodat je hem uiteindelijk bijna kunt betalen. Nee, daar win je de oorlog niet mee.

Conclusie: De bestuurlijke crisis in onze regio kan alleen nog maar van hogerhand worden opgelost. En daarom ben ik afgelopen weekend naar Megen afgereisd alwaar ik een briefje tussen de stenen mouw van de Zalige Everardus heb gestopt, met maar één smeekbede: Lief Broederke, doe er wat aan! Daarna ben ik doorgereden naar de ouwe pastorie van Macharen. Onder het genot van een heerlijke appelpunt heb ik daar een klein uurtje door de theetuin lopen brevieren. En zo kwam ik nog bijna te laat voor de Loosbroekse Donatusprocessie. De omstanders keken wel raar op van die mijnheer van middelbare leeftijd tussen de kinderbruidjes, en toegegeven, mijn sluier zat ook wel erg strak, maar als man met een missie laat je je nou eenmaal niet zo één-twee-drie van de wijs brengen. En jawel … ik heb het volbracht. Dus alles komt goed. Amen.

Een goedgelovig weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant