Afbeelding

‘Rembrandt’ morgen terug boven abdijpoort

Kunst en cultuur 100 keer gelezen
UDEN - ‘Een Rembrandt onder tegelwerken’, zo noemde bouwbedrijf Van de Ven het tegeltableau boven de poort van de abdij van de Birgittinessen. Tijdens de restauratie van de kloostermuur werd het tegelkunstwerk dan ook door een specialist van de muur gehaald om het in Harlingen te laten restaureren. Twee jaar lang was de abdijpoort kaal, maar morgen wordt het tableau teruggeplaatst door Rikus Oswald van de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek.

[image=184893]

“De tegels zijn allemaal nieuw gemaakt”, vertelt Rikus Oswald als hij in april de ruimte boven de abdijpoort aan het opmeten is. “De originele tegels waren geraakt te beschadigd geraakt door vorst en ook oorlogsschade. We hebben een tijdje de discussie gehad: handhaven we het bovenste gedeelte, want dat was het meest gave originele stuk, maar besloten is het tegelwerk in vorstvrije kwaliteit te maken. Dat houdt in dat je oud en nieuw niet meer letterlijk tegen elkaar kunt plakken, omdat het twee verschillende type tegels zijn.”
De afbeeldingen en de kleuren op het tegeltableau zijn echter hetzelfde gebleven, verzekert Rikus. “De drager die eronder zit, ‘de scherf’ of de klei, die is in vorstvrije kwaliteit en dat betekent dat het nagenoeg geen vocht meer opneemt. Dat is voor buiten heel erg geschikt.”

Keramische replica
“Nee, compleet vervangen is niet zonde”, vertelt Henk Nijenhuis die gespecialiseerd is in bouwkeramiek uit de periode 1900-1940. “Het oude tableau is nodig om de nieuwe te kunnen maken. Maar het oude materiaal restaureren en terugplaatsen zou betekenen dat we na 10 jaar hier weer opnieuw staan. Een keramische replica kan een eeuw of langer mee.”
Het oude tableau heeft ruim een eeuw boven de poort gehangen. ‘Een Rembrandt’, die titel vindt Henk Nijenhuis misschien wat overdreven: “Maar het schilderwerk, de gezichten en de veelkleurigheid, dat is zeer bijzonder. De maker Jan van Hulst uit Harlingen heeft heel veel plaatsen in Nederland versierd. Een bekend voorbeeld is ook hotel Americain in Amsterdam.”

Tentoongesteld
Het oude tegeltableau, mag dan niet terugkeren boven de poort, het blijft wel bestaan. “Dat gaan we zo goed mogelijk reconstrueren”, vertelt Rikus. “Het wordt straks ten toon gesteld ergens in het klooster of het religieus museum.”

[image=184886]
[image=184887][image=184888][image=184889][image=184890][image=184891][image=184892]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant