Afbeelding

‘Duidelijk een geval van egootjes’

Politiek 94 keer gelezen
UDEN – Niet over een bepaald onderwerp, maar over de herverdeling van het aantal wethouders, daar is het college van B&W donderdag op gevallen. Volgens Wim Somers van de SP was het vooral een strijd om de macht: “Ik denk dat het CDA te kritisch is geweest op een aantal punten als Theater Markant, het parkeerbeleidsplan, noem maar op. Dan komen de egootjes om de hoek kijken en dat is hier duidelijk het geval. Peerenboom en Delhez willen geen macht inleveren, dat is alles.”

[image=184424]

Het CDA is volgens wethouder Peerenboom de partij die niet meer wilde praten met de VVD/Leefbaar Uden en de PvdA. “We waren nog steeds in gesprek met het CDA, tot we op Kliknieuws lazen dat ze een standpunt in hadden genomen”, vertelt Peerenboom. “Doodzonde”, vertelt wethouder Sultan Günal. “We hadden hier goed uit kunnen komen met elkaar. Als met een open houding naar onze standpunten was gekeken.”
Wim Somers van de SP ziet dat anders: “Als je tussendoor de regels wilt veranderen en de ander accepteert dat niet, dan de komt de gedachte ‘macht’ om de hoek kijken. Dan zeggen ze gewoon. ‘wij zijn de grootste en we gaan gewoon een andere partner zoeken’.”
Dat er een machtspel gaande was binnen het college, wordt ontkend door wethouder Günal: “In het college is er geen sprake van politiek bedrijven. Het college is het dagelijks bestuur van deze gemeente. Die zijn zonder politieke kleur bezig iedere dag goede besluiten voor de gemeente Uden en de inwoners te nemen. Wim Somers moet dat als ex-wethouder heel goed weten.”

[image=184425]

“Ik heb het zelf meegemaakt”, herinnert Wim Somers zich. “Efkes, hupakee, naar de andere kant, van het ene op het andere moment.”
Dat de PvdA in het college is gebleven, vindt Somers een ‘kwalijke zaak’: ”Labbekak. Ze zeggen niets en zijn dus echt pluchegeil. Anders kun je toch ook een kritische analyse maken en zeggen: ‘Hee luister eens hier’. Ze worden volledig ondergesneeuwd. Je moet je positie bepalen en dan je conclusies bepalen. Ook wegwezen!”

Burgemeester bedroefd
Burgemeester Hellegers is ook van de PvdA, maar staat natuurlijk boven de partijen en noemt het vertrek van John Timmers 'tragisch': “Het college zat goed in het zadel en was op koers. Maar er was een politiek conflict tussen drie partijen en ik constateer dat ze daar niet zijn uitgekomen.” De burgemeester kon de breuk ook niet voorkomen. “Deze discussie heeft zich buiten mij voltrokken. Je bent er wel bij betrokken, maar je praat er niet over mee.”

'Slappe was'
Gevolg van de hele situatie was dat er donderdag nauwelijks nog vergaderd werd. Enkele raadsleden zaten ongegeneerd te googelen, Kliknieuws of ander nieuwssites te bekijken en zelfs de site van Plopsaland werd goed bekeken. De SP mag dan oppositie zijn, blij met de breuk is Wim Somers dan ook niet. “Ik vind het heel erg zonde. Je merkt het al aan de discussie: helemaal niks, echt slappe was, maar de wereld draait gewoon door hoor. Ze denken dat ze heilig zijn, maar zo is het niet hoor.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant