Afbeelding

De ‘U’ van Uden wordt opgeknapt

Verkeer en vervoer 54 keer gelezen
UDEN – De ‘U’ van Uden gaat op de schop. Met de ‘U’ worden de twee grote hoofdaders vanaf de rotonde bij Jan Linders bedoeld. De ene weg loopt vanaf die rotonde tot aan het Lieve Vrouwenplein naar het Udense centrum en de andere hoofdader volgt de route vanaf de rotonde via de Hobostraat tot aan de rotondes bij het politiebureau. Auto’s worden in de nieuwe plannen ontmoedigd om via de Bitswijk en de Mgr. Bosstraat naar het centrum te gaan, zodat de fietsers comfortabel naar het hart van Uden kunnen.

[image=125373]

Volgens wethouder Marcel Delhez hebben de werkzaamheden die in het derde kwartaal van dit jaar van start moeten gaan, behoorlijke impact op het verkeer. “Maar daar krijgen we dan wel iets goeds voor terug. Geluidsarm asfalt, een middenstrook tegen inhalen zoals bij de Mellesingel en de fietsers gescheiden van het autoverkeer. Het is een groot project in twee grote verkeersaders en dat levert helaas overlast op. We treden met wijkraden en ondernemers in overleg om die overlast zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard worden de twee assen gefaseerd aangepakt om de doorstroming te behouden.”

Fietsas
Om van de Bitswijk en Mgr. Bosstraat een fietsas te maken, worden auto’s ontmoedigd deze route naar het centrum te kiezen. Dat gebeurt ondermeer door het aanbrengen van een fietssluis op het Piusplein, zodat auto’s een extra lus moeten maken. Ook vormen deze wegen een 30-kilometerzone. Daarnaast is er een plan ontwikkeld om het Lieve Vrouwenplein autovrij te maken. Dit authentieke plein wordt ingericht met leilindes, bankjes en nieuwe verlichting. Bovendien wordt de doorgaande weg verhoogd, wat weer verkeersremmend werkt. Het vervolg van de route richting het centrum over de Kerkstraat wordt meegenomen in de ontwikkeling van het plan Centrum West.
De route over de Hobostraat, Kornetstraat en Land van Ravensteinstraat wordt in de eerste fase aangepakt. De twee huidige rotondes bij het politiebureau zijn onderwerp van verdere studie. Naar verwachting starten de werkzaamheden in het derde kwartaal van dit jaar in de Land van Ravensteinstraat en worden vervolgd richting Kornetstraat. De eerste fase moet in het tweede kwartaal van 2011 afgerond zijn. Fase twee, de zuidas, volgt dan in het derde kwartaal van 2011. Het gehele project moet klaar zijn bij de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis en kost bijna vijf miljoen euro. Het voorontwerp wordt nu vrijgegeven voor de inspraakprocedure en moet nog naar de Raad. De stukken liggen ter inzage in de publiekshal van het gemeentehuis en er komen informatieavonden voor omwonenden.

[image=125374][image=125372][image=125371]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant