Afbeelding

Udense alcoholisten vertellen ...

Gezondheid 85 keer gelezen
UDEN – “Mam, als jij je kleinkinderen nog wil zien, moet je stoppen met drinken.” Anneke zag in dat ze haar leven aan het vernielen was en belde de AA. Met behulp van de gespreksgroep van Udense anonieme alcoholisten lukte het haar om nuchter te blijven, nu al 2,5 jaar lang: “Ik ben zó gelukkig. Dit jaar mocht ik weer oudjaar vieren bij mijn dochter.”

[image=126545]

“Je krijgt je leven terug”, weet Annet die net als Anneke anoniem wil blijven. Behalve hun partners en kinderen, weet niemand van hun alcoholprobleem. En ook al drinken beiden al jaren niet meer, er mee in de openbaarheid treden, willen ze niet: “De schaamte is nog te groot.”
En het gevaar om tóch weer te gaan drinken, blijft aanwezig, vertelt Annet: “Op het terras dronk ik een likeurtje en binnen een week was ik lazarus en kon ik weer opnieuw beginnen. Een glas is teveel, een fles is te weinig. Sociaal drinken, kunnen wij niet. De rem is er af. Bij ons moet heel die krat meteen leeg.”
Steeds meer en steeds vroeger ging Annet drinken en hield dat zoveel mogelijk verborgen. “Ik bouwde mijn sociale leven af, want bij het drinken kun je niemand gebruiken.”
Anneke had op een dag echter hulp nodig van haar kleinkinderen die met vrienden langskwamen om haar van de keukenvloer op te rapen. “Er moest iets gebeuren en mijn huisarts verwees me naar de AA-groep in Uden.”
Hulp zoeken bij de AA is een moeilijke stap. “Daar heb je moed voor nodig, maar er zaten gewone mensen”, herinnert Anneke zich. “Geen mensen uit de goot, maar van gewone huisvrouw tot directeur. Je raakt in zo’n groep je schaamte kwijt.”
Belangrijk om te slagen bij de AA is de wil om te stoppen met drinken. Annet: “Het is niet zo dat je net als in Amerika moet gaan staan en zeggen: ‘ik ben een alcoholist’. Dat is een heel moeilijk woord voor ons. Het gaat bij ons veel gemoedelijker. Je hoeft de eerste keer helemaal niets te zeggen. Dat doe je pas als je veilig voelt in de groep. Maar je moet wel accepteren dat je alcoholist bent.”
Ondersteund door de groep én een mentor kunnen alcoholisten hun probleem de baas worden. “Maar AA is ook ‘altijd alert’. Bij emotionele gebeurtenissen ben je geneigd naar de fles te grijpen. Dankzij de AA blijf je alert en kun je je probleem bespreekbaar maken, want daarbuiten word je als alcoholist niet geaccepteerd.

Meer weten over de AA in Uden, bel 06-23682524 of mail naar .



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant