Afbeelding

Levendig debat tussen jongeren en raadsleden

Politiek 6 keer gelezen
UDEN – Jongeren bij de politiek betrekken, dat is niet altijd even makkelijk. Op woensdag 24 februari organiseerde de gemeente Uden een wegwijsdag, om jongeren kennis te laten maken met politiek. Leerlingen van het Udens College uit vwo 4 namen deel aan deze dag en gingen onder andere in debat met verschillende raadsleden.

[image=131208]

De leerlingen hadden zelf een aantal stellingen bedacht waarover gedebatteerd moest worden. De eerste stelling luidde: na het stappen moeten jongeren gratis met het openbaar vervoer naar huis kunnen. Leefbaar Uden was voor, maar plaatste wel een kanttekening. “We moeten kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Een taxi is niet op zijn plaats. Dan pak ik liever het voorbeeld van de carnavalsbus.”, aldus Robert van de Berg. Jong Uden was tegen de stelling. Ramona Sour: “We kunnen het geld beter besteden aan het openbaar vervoer overdag.” De stelling zorgde voor enige discussie. De vwo’ers reageerden fel op de argumenten van de raadsleden. “We hebben ook te maken met de omringende dorpen die deel uitmaken van de gemeente Uden. Die moeten ook veilig naar huis kunnen na het uitgaan.”, was de reactie van een Volkelse. Ellen Alofs van het CDA legde de verantwoordelijkheid bij de jongeren zelf. “Jullie kunnen zelf heel goed voor een creatieve oplossing zorgen.”

[image=131203]

Weinig te doen
De tweede stelling luidde: er moeten meer gratis uitgaansgelegenheden komen voor jongeren van 16 jaar en ouder. “Hoezo gratis?! Volgens mij kan je overal gratis naar binnen!”, reageert Jacques Pijnappels van de PvdA. Er klinkt wat gemor in de zaal. Pijnappels krabbelt meteen wat terug. “De laatste keer dat ik uit ging was veertig jaar geleden, dus het kan zijn dat ik het mis heb hoor.” Een meisje uit Volkel kaart aan dat er in Uden te weinig te doen is voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar. Weer iemand anders steunt haar. “Het is onduidelijk waar je wel of niet terecht kunt. De ene keer komen we wel binnen in Ons Caffeej, de andere keer weer niet. Er moeten duidelijke grenzen worden gesteld.” Leefbaar Uden vindt dat de jongeren zelf initiatief moeten nemen. “Steek als jongeren de koppen bij elkaar en ga het gesprek aan met de Udense horeca.”

[image=131204][image=131205][image=131207][image=131206]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant