Afbeelding

Klitsie: ‘Er komen verschuivingen’

Politiek 23 keer gelezen
OSS – ‘Waarom heb ik geen stemformulier ontvangen?’ Bij veel inwoners van de gemeente Oss is er onduidelijkheid waarom ze vandaag niet kunnen stemmen. Burgemeester Herman Klitsie noemt het geen probleem dat in Oss pas op woensdag 24 november de stemlokalen opengaan. “Het heeft wel iets om eerst vanaf de zijlijn te bekijken hoe het gaat in de regio.”

Klitsie houdt de verkiezingen van vandaag goed in de gaten. “Ik ga vooral de resultaten in onze buurgemeenten bekijken. Met Uden en Veghel hebben we bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden en het is goed om te weten wat voor type partijen er worden gekozen. We gaan er vanuit dat het gewoon goed blijft gaan met de samenwerking.” Niemand weet hoe de stemmen vanavond worden verdeeld, maar één ding weet de burgemeester wel zeker. “Er gaan zeker verschuivingen plaatsvinden. Vooral de leefbare en sociale partijen gaan profiteren, zoals D66.”

Val kabinet
De val van het kabinet heeft volgens hem invloed op de verkiezingen vandaag. “De val kan invloed hebben op de lokale stemmer, alhoewel bij gemeenteraadsverkiezingen er vaak wordt gekozen voor lokale partijen en politici.” De landelijke verkiezingen zijn op 9 juni, de gemeente Oss gaat daarna naar de stembus. “Landelijk wordt er veel meer op een partij gestemd. Je ziet vaak dat mensen achteraf schrikken van hun uitgebrachte stem. Als ze in juni op een partij stemmen, kunnen ze het vier maanden later helemaal niet met die plannen eens zijn. Dat effect kan dan doorwerken wanneer Oss op 24 november naar de stembus gaat.”

[image=131591]

PVV
De PVV lijkt landelijk de grote winnaar te worden. Of ze in Oss echter mee gaan doen met de verkiezingen is nog maar de vraag. Klitsie wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar hoopt dat deze partij afziet van deelname in Oss. “Als ik naar mijn ideale samenstelling van de raad kijk, staan ze daar niet in.”

Regelen
De nieuwe gemeenteraad van Oss gaat 37 koppen tellen. Lith hoeft volgens Klitsie niet bang te zijn dat er geen vertegenwoordigers uit hun kernen in de raad komen. “Het is aan de partijen om te bepalen op welke plaats de politici komen te staan. Maar kijk eens naar Berghem. Een kleine plaats, maar ook met vertegenwoordigers in de raad.” De laatste maanden van 2010 worden druk voor Oss en Lith. “Er moet in een aantal maanden een heleboel worden geregeld. Je moet het zo zien: het spel gaat door, maar het decor van het spel moet compleet veranderen.”

Vraagteken
Of Klitsie volgend jaar nog burgemeester in Oss is, is nog onbekend. “Aan het einde van het jaar word ik net als collega Haasjes van Lith ontslagen. De kans is groot dat ik als waarnemend burgemeester in Oss aan de slag ga. De procedures worden dan in gang gezet en de raad moet ook beslissen of ik in aanmerking kom voor een nieuwe termijn. Ik ga de periode na mijn ontslag gebruiken om na te denken of ik nog wel zes jaar erbij plak of dat dit een mooie afsluiting is van een geweldige carrière.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant