Afbeelding

De Meent enige deelnemer Nationale Luizendag

Gezondheid 33 keer gelezen
UDEN - Elk jaar krijgt 1 op de 10 kinderen hoofdluis. Daarom hield het Landelijk Steunpunt Hoofdluis vandaag de Nationale (anti) Luizendag. Scholen werden opgeroepen mee te doen aan de actie waarin alle kinderen gecontroleerd zouden worden. Nu, op de dag van uitvoering, blijkt dat basisschool De Meent de enige school in Uden is die meedoet aan de actie.

[image=131637]

“Misschien is het laksheid van andere scholen. Het kan ook komen doordat het al in oktober werd aangekondigd. Dat is een drukke periode waarin de meeste scholen zich al richten op het sinterklaasfeest en de kerst”, aldus Ineke van Osch, lid van de ouderraad en medeverantwoordelijk voor de luizenactie op de basisschool. Tijdens de actie krijgen kinderen van deelnemende scholen een kammetje en een buisje mee naar huis. De bedoeling is dat op 2 maart de ouders hun kinderen controleren op luizen en alle gevonden beestjes de dag erna inleveren op school. Deze gaan dan naar het RIVM, die ze gebruiken voor hun onderzoek naar een oplossing voor het probleem.
Vanochtend zijn er een paar volle buisjes ingeleverd bij de De Meent. De basisschool houdt standaard na elke vakantie een controle. “Zeker na carnaval, met al die pruiken!”, zegt Van Osch lachend. Uit de controle direct na de carnavalsvakantie kwamen geen luisslachtoffers naar voren, nu wel.
Vandaag werden de kinderen nog eens gecontroleerd door de leden van de ouderraad. “De kleuters gaan er heel open mee om, sommige vinden het zelfs heel lekker. Bovenbouwers vinden het wel vervelend”, aldus Van Osch. Er zijn tijdens de controle op school geen luizen meer gevonden. “Het komt weinig voor, maar het is wel hardnekkig. We willen luisvrij zijn.”

Buitengesloten
Directeur Harold van der Venne heeft destijds zijn school voor de actie ingeschreven. “Het is vooral belangrijk omdat kinderen met luis vaak buitengesloten worden, omdat het wordt gezien als onhygienisch”, aldus Van der Venne. Dit beeld klopt niet, luizen gaan namelijk vooral in schone haren zitten. Over het beeld dat alleen hun school iets doet tegen de luizen zegt de directeur: “Ik weet toevallig dat andere scholen ook maatregelen nemen tegen luis, maar misschien niet deze ene dag.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant