Afbeelding

'Wat wordt de volgende ziekte?'

Gezondheid 52 keer gelezen
UDEN - Ongeveer 160 belangstellenden waren maandagavond aanwezig in Theater Markant tijdens de informatieavond over Q-koorts. De helft van de aanwezigen waren Q-koortspatiënten en hun partners.

[image=131930]

De GGD en de Provincie organiseren verschillende voorlichtingsbijeenkomsten in de regio. De avond in Markant was een algemene informatieavond. Later volgen nog specifieke bijeenkomsten voor Q-koortspatiënten in Oss (29 maart) en Helmond (6 april). GGD-arts Pauline Tolsma gaf algemene uitleg over de Q-koorts. Daarna mochten de aanwezigen vragen stellen aan een deskundig panel, met onder meer Alfons Olde Loohuis. De huisarts wordt gezien als de ontdekker van de Q-koorts in deze regio. Hij heeft zijn praktijk in Herpen, zo'n beetje de brandhaard in Noordoost-Brabant, en is mede daardoor inmiddels gespecialiseerd in Q-koorts. En vragen waren er in overvloed. Zo vroeg een import-Brabander die graag met zijn vrouw door Brabant fietst of het verstandig is om met een mondkapje rond te fietsen in een gebied met zoveel besmette bedrijven. Olde Loohuis: "Je hebt hele specifieke mondkapjes nodig die niet echt comfortabel zijn om mee te fietsen, maar ze helpen wel degelijk."
Een moeder van een jong hartpatiëntje - die tot de verhoogde risicogroep behoort - vroeg zich af of ze nog wel met haar kind naar de kinderboerderij kan. Een andere vrouw wilde weten of je ook voor een tweede keer Q-koorts kan krijgen. Kritiek kwam er van een andere fietsliefhebber die vond dat er wel eens duidelijker kan worden aangegeven welke bedrijven besmet zijn en in welke delen van de regio een verhoogd risico is op de Q-koorts. Een zwangere vrouw was benieuwd naar de risico's van antibiotica tijdens de zwangerschap. Misschien wel de meest interessante vraag kwam van een man die zijn partner aan Q-koorts heeft verloren. Hij vroeg zich af waarom in Australië wel iedereen gevaccineerd wordt tegen de Q-koorts en in Nederland nog niet. Alfons Olde Loohuis deelde zijn zorg. "Maar we zoeken in Nederland nog naar het juiste vaccin dat voor onze risicogroepen geschikt is. Daar zijn ze in Bilthoven druk mee bezig. De vraag is alleen wanneer het gereed is, met ons demissionaire kabinet. Het is een beetje afhankelijk van minister Ab Klink."
Iemand uit het publiek kreeg veel bijval met zijn slotopmerking dat er onderhand eens iets gedaan moet worden aan de intensieve veehouderij. "We worden nu om de paar jaar geconfronteerd met enge ziektes. De is het de Q-koorts. En we kunnen weer wachten op de volgende ziekte."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant