Afbeelding

Niks aparts treedt op in Oeteldonk

Column 123 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Ik was laatst in Teeffelen op een jaren 60 feest. En inderdaad was ik daar de enige bezoeker jonger dan 60. Er werd nog z’n best getwist (“nee, dat pilsje is van mij!”), een fabuleuze breakdans bleek bij nader inzien toch een epileptische aanval te zijn en ondertussen zong de totaal grijsgedraaide Ronny Tober een medley van zijn enige hit “Iedere avond, iedere morgen”. Dat laatste was natuurlijk onzin: je zag dat het hooguit nog “tweemaal per jaar” gebeurde. Ach, waar is de tijd gebleven dat dansen nog een contactsport was. Een feest was pas een feest als de politie was langs geweest! Niet de bierprijzen maar wij waren bezopen. Je ging verdomme nog voor 25 gulden een hele avond stappen, en daarvan gingen er 17 naar de zwangerschapstest na afloop.

Maar weg met die nostalgische praat, want het wordt weer carnaval! Het énige feest waar leeftijd er totaal niet toe doet. Iedereen doet mee. Ook de muzieksmaak is dan maar bijzaak. Mijn neef Niko houdt van twee soorten muziek, namelijk van country én western. Althans in het dagelijks leven. Maar niet met vastenoavond. Dan speelt hij tuba tandpasta in dweilorkest “Twur Twa” uit Pomperstad, en daar is het steevast van “oempa oempa oempa”! Het is ook eigenlijk logisch. Met een trage “oempa” heb je een walsje en met een snelle krijg je housemuziek. Iedereen blij. Niko is ook een wijnkenner. De beste die ik ken. Hij proeft zelfs hoe oud de vrouw was die indertijd in de ton de druiven heeft staan trappen … plus haar maat schoenen! Maar met carnaval drinkt Niko bier, bier en nog ’s bier. Tot hij erbij neervalt. Vorig jaar betrapte ik hem in het toilet van het Osse biercafé de Bonte Koe. Ik zag hem daar een pilsje de wc ingooien. Zijn 38e was hem blijkbaar iets teveel geworden. “Mark, ik ben ’t zat om altijd maar tussenpersoon te moeten spelen! Ik flikker het wel zó de plee in!”

Nog even over die dweilorkestjes. Wat een prachtige namen hebben die toch! Hier komen er een paar: “Hoe zit dá nou?” uit ‘t Pierewaaiersrijk; “’t Overschotje” uit Schorsbos; “Nie Perse” uit Krullendonk; en niks aparts maar ook best aardig is: “Niks Aparts” uit het Koerissenrijk. Hou hen in de gaten want zij speelden afgelopen zondag als enige blaaskapel op het opwarmfeest in Oeteldonk. Tenminste … als enige uit Uden. Niks aparts dus. Maar wel leuk (vur de bloazers zelluf dan).

Alvast een pierewaaiend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant