Afbeelding

Vreedzaam protest tegen kernwapens

Column 16 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=48656]

Drink nooit stroomafwaarts van het riool. Zwaai nooit naar een vriend tijdens een antiekveiling. En vrij nooit naakt in de tuin, want liefde maakt jou wellicht blind …maar de buurman niet. Sommige dingen moet je gewoon nóóóóit doen! Kom je niet onderuit … Maar toch bestaan er bepaalde gevaren die, hoe logisch en evident ook, consequent worden ontkend. Neem bijvoorbeeld de opslag van kernwapens in Volkel. Het is inmiddels een publiek geheim dat er op de Volkelse vliegbasis zwaar Amerikaans wapentuig is opgeslagen. Dat spul kan worden ingezet onder een F16 (je weet wel, toets F16 op je computer en hij crasht). De opslag is duur maar vooral levensgevaarlijk; een bedreiging voor heel Brabant. We leven hier op een rommelende vulkaan! Dus, weg met die handel! Logisch, toch?

En logisch dat tegen die Volkelse bommen wordt geprotesteerd. Helaas moest ik afgelopen zaterdag met mijn neefjes paaseieren verven en daarna met de auto naar IKEA om alvast een parkeerplaats te bemachtigen voor tweede paasdag … maar anders was ik zeker óók gaan protesteren in Volkel. Zeker achteraf, want de foto’s waren schitterend. Op kliknieuws.nl zijn ze nog te zien. Gaddakkus, het lijkt wel carnaval!? Dertig van die vredelievende demonstranten werden zelfs nog gearresteerd toen ze hun protestmiddag wilden afsluiten met een hekje (beklimmen). Al met al een zeer geslaagde actie … die uiteraard geen enkel effect zal hebben op de politiek, want net zoals de aanwezigheid van die Amerikaanse bommen zullen de politici de protesten óók wel ontkennen.

Een tijdje terug kwam VVD-parlementariër Fred Teeven naar Uden. Nou zijn toespraken van leden van de Tweede kamer meestal even enerverend als een stofzuigerhandleiding in het chinees, zodat je spijt hebt dat je niet in pyjama bent komen luisteren, maar Fred was allesbehalve slaapverwekkend. “De wereld kan niet zonder kernwapens dus prima dat ze in Volkel liggen”, aldus Teeven …die overigens veilig ver weg in Amsterdam woont. Er is echter één manier om Fredje over de streep te trekken. Op het eind van zijn speech vertelde hij namelijk als jongen van 18 verkering te hebben gehad met een meisje uit Veghel. Oh, maar weet Fred eigenlijk wel dat er sinds die tijd in en rond Veghel behoorlijk veel teven rondlopen? Wij hebben er zelfs eentje in huis, zij het met wat meer haar. Vandaar de volgende oproep: Fred, ik weet niet precies wat je indertijd allemaal hebt uitgespookt, maar Veghel en omgeving zit vol familie! En daar ligt dus al jaren een bom onder. Kun je niet maken, man! Weg met die ondingen!

Een allesbehalve slaapverwekkend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant