Afbeelding

‘Alvast een voorschotje op de bezuinigingen’

Politiek 38 keer gelezen
UDEN - ‘Naar een nieuw evenwicht’, dat is de bezuinigings getinte ondertitel van het coalitieakkoord waarmee VVD/Leefbaar Uden, het CDA en de PvdA de komende vier jaar Uden willen besturen. Gebaseerd op twee peilers, zo stelt formateur Peter van de Heuvel: “De burgers ontzien waar het gaat om lasten en het sociale vangnet handhaven zoals we dat kennen.”

[image=134738]

Belangrijk punt vindt wethouder Peerenboom dat de coalitie een ‘Visie op Uden 2020’wil gaan maken. “In een interactief proces, samen met burgers, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, om in 2020 op de kaarten te staan. Door de bevolkingsafname zullen er gemeente gaan krimpen, maar wij willen dat Uden blijft groeien.”
Tot 2020 wil Uden dan ook 2600 huizen er bij bouwen, waarvan 1000 in de komende 4 jaar, aldus Peerenboom die naast ruimtelijke ordening ook financiën onder zijn hoede krijgt en dus weet dat er bezuinigingen aan komen. “Er moeten keuzes gemaakt worden, maar die willen we niet op voorhand maken in een ivoren torentje. We willen interactief, met de bevolking en instellingen gaan praten over waar we die bezuinigingen kunnen halen. We staan er financieel gezond voor met een sluitende begroting, de bezuinigingen komen pas in 2012 en we hebben de tijd voor dat interactief proces. Het is ook ongewis wat er op ons afkomt. Het kan drie miljoen zijn, het kan 6 miljoen per jaar zijn. We nemen wel alvast een voorschotje. In de begroting van 2011 willen we al 1,5 miljoen bezuinigen in efficiency en onderhoudswerkzaamheden. We kunnen al drie ton verdienen door de belasting samen te doen en we willen samen met Oss en Veghel meer efficiency voordelen behalen. Ook kun je onderhoud uitstellen, investeringen later doen. Het zijn zaken die niet de portemonnee of de voorzieningen van de inwoners van Uden raken.”

‘Koploper’
Andere opvallende punten uit het coalitieakkoord zijn dat Uden ‘koploper in duurzaamheid’ wil worden. Het wil een HBO-onderwijsinstelling naar het ziekenhuis of de vliegbasis halen. Het wil jaarlijks 7 hectare bedrijfsterreinen uitgeven en 2500 extra arbeidsplaatsen naar Uden halen. Uden wil ook nog werken aan het versterken van cameratoezicht en de sluitingstijden in het uitgaanscentrum naar vier uur ’s nachts brengen, maar vooral is het coalitieakkoord een voortgang van het beleid van de afgelopen vier jaar.

[image=134724]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant