Afbeelding

‘Je moet tegen kritiek kunnen’

Politiek 23 keer gelezen
UDEN -”In het politieke circus zie ik jou als de danseres op het slappe koord, laverend tussen college, CDA-fractie, provincie en maatschappelijk middenveld,” zei burgemeester Henk Hellegers over wethouder Yvonne Schram. Zij nam donderdagavond afscheid en Hellegers, geïnspireerd door circus Renz, merkte op dat er flink aan het slappe koord getrokken is om deze wethouder uit balans te brengen.

[image=135217]

Schram heeft dat ook wel zo ervaren: “Je moet goed tegen kritiek kunnen om je staande te houden. Vooral de begin periode was heftig maar ik kreeg al snel het gevoel dat ik geaccepteerd werd als wethouder van buiten Uden.”
“Zolang je maar veel zichtbaar bent, maakt het de burgers niet uit of je nou wel of niet hier woont”, heeft Schram ondervonden. Ze is zich gaan hechten aan de gastvrijheid en openheid van de Udenaren. Ze kreeg pittige dossiers over gevoelig liggende onderwerpen en kritiek was dan ook te verwachten. ,”Ik had veel ervaring en kon goed omgaan met de druk die op me lag. Ik was de eerste wethouder van buiten Uden en heb erg hard gewerkt om de gemeente te leren kennen en zaken af te ronden. Maar sommige dingen duren nu eenmaal veel langer. Daarom vier ik maar de kleine successen.” Ze noemt dezelfde onderwerpen als Hellegers; het behoud van het museum, de actualisering van het plan buitengebied en de inzet van het accommodatieplan. “Jammer is dat ik het hoofdpijndossier Vrije Teugel niet tot een goed einde heb kunnen brengen. Daar wordt nu veel meer volume gebouwd dan stond in het laatste plan dat door de raad is afgekeurd. Het gaat nu volgens de oude bouwvergunning.” Haar eerste taak als loco-burgemeester na het sneuvelen van Azdin Chadli in Afghanistan vond ze heel zwaar. “Maar delen van lief en leed, verschillende klussen tegelijk doen, netwerken en onderhandelen maken het tot een mooi vak.” Schram blijft beschikbaar als wethouder in de regio ,,Maar ik kan ook iets heel anders gaan doen, zoals promoveren met een onderzoek over de oud-Nederlandse koloniën.” Yvonne Schram is een veelzijdig mens met een volgens burgemeester Hellegers doorzettings- en incasseringsvermogen, gedrevenheid en tomeloze werklust. Omdat ze sporen in Uden heeft nagelaten droeg hij voor haar het gedicht Tekens en Sporen van stadsdichter Maarten van den Elzen voor.
Yvonne Schram heeft geconstateerd dat Uden veel heeft om trots op te zijn. “Ik zie dat als nieuwkomer misschien wel beter dan de Udenaren zelf. Ze nam met gemengde gevoelens afscheid. “Ik ben mij Udenaar gaan voelen en zal de ontwikkelingen hier blijven volgen."En ze zei: "Er is behoefte aan ervaren bestuurders die snel kunnen worden ingezet bij ‘bedrijfsongevallen’. Het is een risicovol beroep dat steeds professioneler zal worden.” Het CDA, bij monde van Dirk Verwijst, liet haar weten enorm trots te zijn op het vele werk dat ze in anderhalf jaar tijd heeft verzet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant