College en nieuwe raad voor het eerst bijeen

Politiek 19 keer gelezen
UDEN – De gemeente Uden heeft weer een nieuw College van Burgemeester en Wethouders en een nieuwe gemeenteraad met bekende en nieuwe gezichten. Donderdagavond werden de wethouders en de nieuwe raadsleden benoemd. Ook werd gesproken over het nieuwe coalitieprogramma en nam Yvonne Schram afscheid als wethouder.

[image=135219]

Het nieuwe college bestaat uit John Timmers en Mirjam van den Brand van het CDA, René Peerenboom en Marcel Delhez van VVD-Leefbaar Uden en Sultan Günal van de PvdA. Omdat door de benoeming van deze wethouders andere personen opschoven, werden ook nieuwe raadsleden benoemd. Zo komt Ellen Alofs toch weer terug in de raad voor het CDA, samen met Mirjam de Groot-Arts. Robert van den Berg en Jeroen Willems zijn de nieuwe raadsleden voor VVD-Leefbaar Uden. Van den Berg werd bovendien benoemd tot nieuwe voorzitter van de raad. Gerrit Overmans is het nieuwe gezicht bij de PvdA.

[image=135221]

Programma
René Peerenboom presenteerde met trots het nieuwe coalitieprogramma. Uiteraard waren de coalitiepartners er ook tevreden over. Ingrid van Boxtel van D’66 kon er inhoudelijk niet op ingaan omdat de fractie te weinig tijd had gehad om het te bestuderen en onthield zich daarom ook van stemming. Gewoon Uden nam het voor kennisgeving aan en de SP was er tegen. Deze fractie wil in een later stadium inhoudelijk op het programma ingaan omdat er veel vragen over zijn. ”We hebben er zin in. Al is het alleen al omdat dit programma vraagt om oppositie”, zei Spencer Zeegers. De SP had blijkbaar wel genoeg tijd gehad om de inhoud te bestuderen, maar had geen kans gehad om er op te reageren voordat het uit kwam. Het was de SP onder andere opgevallen dat in het programma 66 maal een uitroepteken was gebruikt en Zeegers was geschrokken van het idee om de openingstijden van de horeca te verruimen tot vier uur ’s nachts. Ook vond hij vreemd dat het CDA niet meer ruimtelijke ordening in z’n portefeuille heeft. ,,Notabene met een wethouder die juist daar verstand van heeft.” Jong Uden had concrete zaken gemist in het coalitieprogramma en ontdekte tegenstrijdigheden. Thijs Vonk noemde bijvoorbeeld al de ambities maar tegelijkertijd niet meer willen investeren. Ook stelde hij dat Jong Uden wel voorstander is van eventuele belastingverhoging, in tegenstelling tot de coalitie. Vonk sprak ook nog de teleurstelling uit dat Jong Uden geen wethouder meer kon leveren. Marnix Bakermans werd door hem de beste wethouder genoemd die Jong Uden ooit heeft gehad. Zijn afscheid is op 28 april.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant