Afbeelding

‘Het politieke spel lag me wel’

Politiek 16 keer gelezen
UDEN – Dat is toch iets heel anders, 's middag thuis zijn en de kinderen opvangen. Voor Marnix Bakermans is dit nu even de dagelijkse realiteit. Op deze zonnige maandag is het bij uitzondering een komen en gaan van de plaatselijke media. Want sinds donderdag is hij definitief geen wethouder meer, zijn officiële afscheid komt nog. Nog een keer napraten met ‘de beste wethouder die Jong Uden ooit heeft gehad’.

[image=135674]

Jong Uden heeft afgesproken dat raadsleden en wethouders van deze fractie na acht jaar iets anders moeten gaan doen. Bakermans was de eerste wethouder van Jong Uden en hij heeft deze acht jaren ten volle benut. Het was dus al vóór de verkiezingen duidelijk dat hij op zou stappen. “Gedurende de laatste periode heb ik al wel gesolliciteerd. Dan zat ik een beetje als wethouder te praten. Wat doe ik hier, dacht ik dan. Het werkte niet. Daarom neem ik nu een paar weken afstand van zowel de politiek als zoeken naar een nieuwe baan. Half mei ga ik daar serieus mee aan de slag. Ik heb 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven en acht jaar in de veelzijdige wereld van de gemeente politiek. Ik ben niet bang dat ik niks kan vinden.”
Commissie- en raadsvergaderingen waren momenten ‘waar hij doorheen moest’. Kritiek nam hij voor lief en praten als brugman kan hij. Het politieke spel lag hem wel. “Niets is mooier dan je eigen ideeën te spuien, geld bij elkaar te schrapen en anderen ervan te overtuigen dat je een goed plan hebt.” Glunderend noemt hij de aanleg van de skatebaan midden in het Bevrijdingspark, de ruimte voor het Multicenter, oprichting van Compass, sluiting van de Pronkkamer en het begin van de culturele marktplaats Stichting C. “Dat ging allemaal niet vanzelf, maar zie nu hoe goed het allemaal loopt.”
Vanzelf ging evenmin het binnenhalen van het nieuwe ziekenhuis. “Daar heb ik marginale steun voor gekregen vanuit de raad. Onbegrijpelijk.” Ook Centrum West heeft hem slapeloze nachten gekost. “Het ziekenhuis komt er, dat is klaar. Centrum West blijft spannend. Het is een project met risico’s geworden, maar de opdracht blijft bestaan: meer parkeerruimte en het winkelcentrum afmaken.”
Voor Jong Uden breekt een nieuwe tijd aan. Met nieuwe gezichten en een andere rol, die van de oppositie. “Ik mag mee kijken vanaf de zijlijn. We hebben een heel grote stem gehad in het vorige coalitieprogramma en het nieuwe borduurt erop voort. Daarom zal oppositie voeren lastig zijn.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant