Afbeelding

Fakkelbrigade kiest eigen route

Kunst en cultuur 16 keer gelezen
OSS – Hij brak in de hiphopscene door met Opgezwolle, dat met Eigen Wereld volgens muziektijdschrift Oor één van de 23 beste platen van het afgelopen decennium maakte. Ondanks het succes was het volgens rapper Rico tijd voor wat anders: de Fakkelbrigade, die zaterdag in de Groene Engel staat. “Ik wil niet arrogant doen, maar we zaten met Opgezwolle tegen ons plafond aan.”

[image=136049]

Samen met Sticks, die ook al onderdeel uitmaakte van Opgezwolle, en Typhoon, James en A.R.T. vormt hij nu een hiphopcollectief. “Echt anders is het niet, maar dit is wel meer een collectief, we doen de tour standaard met deze mensen.” Veel artiesten gaan door met dingen die scoren, maar zo zitten Rico en zijn collega’s niet in elkaar. “Het is mooi dat we er een punt achter hebben gezet. Het werd té mainstream, terwijl we dat van origine niet wilden doen.” Originaliteit, het is voor hem belangrijker dan het scoren van hits. Onlangs werd het platform Fakkelteitgroep opgericht, deels bedoeld om zich af te scheiden van commerciëlere hiphopacts. “Ik ben blij dat we ons kunnen omringen met goede muzikanten. Op deze manier laten we zien dat we onze eigen richting op gaan.” Rico beseft dat het publiek komt om los te gaan, maar merkt wel dat hij zelf steeds meer belang hecht aan de teksten. “Misschien komt dat doordat ik wat ouder word. Op 27 april doe ik ook mee aan ‘Spoken – Dichter bij de Dichter’ in Paradiso, waar teksten worden voorgedragen als poëzie. Vroeger had ik hard gelachen als iemand me zou vertellen dat ik dat ging doen. Ik snapte nooit wat van die dichters met hun vage gedichten.” Onlangs deed hij met Muppetstuff en Typhoon ook een theatertour, waarbij de tekst meer op de voorgrond kwam. “Na een optreden met de Fakkelbrigade ga ik altijd lachend na huis, er is zoveel energie en enthousiasme. In het theater heerst een andere spanning. Het voordeel is dat de teksten er soms beter door overkomen. Het verhaal krijgt een andere lading.” Het werken met een grotere groep rappers brengt ook meer onderlinge verschillen met zich mee. Dat ziet Rico echter als een voordeel. “Ik vind het juist mooi dat ik nu ook teksten van anderen kan rappen. Sommige jongens zijn gelovig of moeten niets van alcohol hebben, zo heeft iedereen zijn eigen ideeën. Anderen zullen het daardoor bijvoorbeeld niet zo snel over seks hebben. Wat wij doen is met elkaar over het leven praten op dezelfde muziek. Dit voelt ook goed, de onderlinge competitie houdt je hongerig en scherp. Het klinkt cliché, maar ik ben heel blij dat ik dit kan doen. Het is een inkomstenbron waar we goed van kunnen leven. Ik heb inmiddels al zes of zeven keer in elke zaal opgetreden, maar het blijft leuk. Het publiek verandert ook continu.”

Les
De Fakkelteitgroep houdt de ogen open in de zoektocht naar nieuw talent. Dat doet Rico door leerlingen te coachen op onder meer de Rock Academie in Tilburg. “Het lesgeven blijft leuk. Het is een vorm van het scouten van jongeren die goed bezig zijn. Een student uit Oss (Brand, red.) staat zaterdag ook in het voorprogramma. Rappen is niet te leren, maar je kan mensen wel coachen. Ik zie graag dat iemand die de kneepjes van het vak kent met iets origineels komt. Laat niemand zeggen wat jij moet doen. Je leeft je eigen leven.” Fakkelbrigade, zaterdag 24 april om 20.30 uur in de Groene Engel.Tickets zijn te bestellen via www.groene-engel.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant