Afbeelding

’Uden straks vol kunst!’

Kunst en cultuur 41 keer gelezen
UDEN – “Het was een lampenwinkel, maar er hing geen lamp meer in”, lacht Mieke Drijfhout van Hooff uit Nistelrode. Ze werkt hard, samen met haar cursisten, om het leegstaande winkelpand aan de Kastanjeweg 117 in Uden om te toveren tot een tijdelijke expositieruimte. Op Koninginnedag om 11.00 uur wordt de keramiekexpositie ‘Vol vuur’ geopend.

[image=136096]

‘Vol Vuur’ staat niet alleen voor de geestdrift waarmee Mieke’s cursisten iedere week aan de slag gaan bij Atelier Menzel. Het vuur staat ook voor de techniek waarmee het keramiek gemaakt wordt. “We verhitten de kleiwerken tot 1000 graden en stoppen het dan in zaagsel dat in brand vliegt. Door het ‘schrikeffect, krijgt je een craquelé-effect.”
Deze rakutechniek wordt door Mieke op haar speciale pitfire-manier uitgevoerd, met zaagsel en hout. Ze laat zelfs een werk zien waar met gras en bladeren is gestookt, wat weer een bijzondere structuur oplevert. “Maar op die structuur heb je dan geen invloed meer. Het komt eruit zoals het eruit komt! Dat is het mooie van raku. Het vuur doet wat het doet, er is geen één stuk hetzelfde.”
Hoewel veel van de dertig cursisten schroom hebben om hun werk te laten zien, vinden ze het ook erg leuk, weet Mieke. “Vaak wordt maar gezegd ‘oh, clubje kleien’, dat is het natuurlijk ook, maar ze maken toch wel heel erg bijzonder dingen. Ze zijn heel erg fanatiek en gedreven. Als ik ze een themaopdracht geef, dan liggen er sommigen wakker van: ‘wat moet ik daar nu mee?’.”

Blikvanger
De expositie is na Koninginnedag ook nog op zaterdag 1 en zondag 2 mei van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. “Daarna zien we wel hoe het loopt en of we elke week open gaan. Maar de bedoeling is ook dat de blik van het lege pand verdwijnt. Ik zorg dat er straks ook ‘s nachts licht is, zodat er altijd wel wat te zien is.”
Het pand is voorbestemd om plaats te maken voor de nieuwe evenementenhal en dat weet Mieke natuurlijk, maar de leegstand die in Uden zichtbaar wordt, dat is ook niks. “Enkele cursisten zijn al zo ver dat ze zelf ook makelaars bellen met de vraag: ‘mag ik die etalage volzetten?’ Dus als het goed is, krijgen we Uden straks vól kunst! Komt het toch nog goed met Uden!”

[image=136095]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant