Afbeelding

Groen Uden moet ook schoon Uden worden

Onderwijs 47 keer gelezen
UDEN – Wethouder Marcel Delhez ontving vanochtend de nieuwe ‘Schoon Uden’ poster en folder uit handen van vier leerlingen van basisschool St. Paulus. Met deze symbolische uitreiking steunt de wethouder de plannen van de kinderen om Uden weer helemaal schoon te maken.

[image=137793]

De actie komt voort uit het project ‘De Uitdaging’. Waarvoor kinderen uit groep zeven van de St. Paulusschool creatief aan de slag gaan om hun eigen sociale actie op te zetten. “Wij willen alles schoonmaken”, zegt Joep. Samen met Martijn, Kelsy en Danniëlle vormt hij het viertal dat Udense hangplekken afvalvrij wil krijgen. Ze zijn vanochtend naar de vmbo-afdeling van het Udens College geweest om daar met scholieren te spreken over bewustwording. “De jongens en meisjes daar reageerden goed op ons verhaal,” zegt Joep. Hangplekken als de skatebaan en het Beatrixhof hebben volgens de kinderen een grondige schoonmaakbeurt nodig. “We willen de link maken tussen groen Uden en het milieu,” zegt Joost Herckenrath, een coach van SVUwonen die de vier tijdens het hele proces begeleid.“We willen dingen opruimen leuk maken.” Om die reden heeft het groepje een afvalvangnet bedacht die een reactie geeft wanneer je er iets in gooit. “Een soort Holle Bolle Gijs dus”, zegt Joep lachend.
Wethouder Delhez vindt het een heel goed initiatief. “Het komt vanuit de kinderen zelf, het wordt hen niet opgedragen. Zo blijft het ook beter hangen en hopelijk zijn ze zich daardoor later meer bewust van het milieu.” Over een eventuele plaatsing van de speciale vangnetten kan de wethouder nog niets kwijt. “Klinkt als een aardig idee, maar of het haalbaar is moet nog blijken. We hebben nu een aantal normale vangnetten in voorraad en die worden geplaatst waar nodig is.”
Na de symbolische overhandiging op het gemeentehuis hebben de kinderen op de markt flyers verspreid en posters opgehangen. ’s Middags gingen bij de kinderen zelf de handen uit de mouwen en werd met afvalprikkers het kabouterpad van Natuurcentrum Slabroek schoongemaakt. De prikkers zijn, net als vervoer en het gratis storten van het verzamelde afval, door de gemeente beschikbaar gesteld. Ondanks de vele medewerking kan het schoonmaken voor Joep niet snel genoeg gaan. “Het moet vandaag nog schoon!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant