Afbeelding

'Bij nakijken trillen van zenuwen'

Onderwijs 62 keer gelezen
OSS – Voor sommige leerlingen is het erop of eronder, voor anderen een makkie en gespannen leerlingen moeten hun gierende zenuwen onder controle zien te houden. De eindexamens voor het voortgezet onderwijs zijn weer begonnen! Dit betekent ook voor Michelle Vos uit Oss een spannende tijd.

Michelle is net achttien geworden en wil dit jaar het Mondriaan College verlaten met haar VWO-diploma op zak. Ze is klaar om naar Nijmegen te gaan en de Universitaire studie rechten te gaan volgen. ”Als het maar niks te maken heeft met economie en wiskunde”, zegt ze. Want daar is ze slecht in. In zes jaar op de middelbare school heeft ze veel doorzettingsvermogen getoond. ”Ik startte op VMBO-T/HAVO en het jaar daarna stroomde ik door naar HAVO/VWO. Uiteindelijk kwam ik terecht op het VWO”, legt ze uit. Op de basisschool kreeg Michelle een VMBO-T advies, dus werd ze op een hoger niveau niet aangenomen. Ook heeft ze gekampt met de ziekte van Pfeiffer. ”Hierdoor heb ik veel gemist en een kleine achterstand opgelopen, voornamelijk met wiskunde.” En toch heeft ze het geflikt om het vol te houden op het VWO.

[image=137841]

Examenbundels
Michelle leert veel. Heel erg veel. Ze is wel een bezige bij, want ze heeft een vriendje, vriendinnen en doet ook nog aan korfbal. Maar toch weet ze alles te combineren. ”Ik heb de meivakantie gebruikt om te leren. ’s Morgens en ’s middags leerde ik en ’s avonds was het tijd voor ontspanning”, vertelt ze. Op school heeft ze bijlessen gevolgd voor haar zwakke vakken. ”Ik heb vooral de oude examens uit de examenbundels gebruikt om te oefenen.” Volgens Michelle gaan de rest van de vakken allemaal wel lukken. Over geschiedenis bijvoorbeeld heeft ze een goed gevoel. ”Twee jaar geleden hebben mijn familie en ik drie weken rondgereisd door Vietnam en daardoor ben ik heel veel te weten gekomen over het land. En laat het eindexamen nou net over de oorlog in Vietnam gaan! Daar weet ik dus al het nodige van.” Met de zenuwen valt het bij Michelle wel mee en ze heeft geen speciale ritueeltjes voor een examen. ”Maar als ik dan thuis mijn examen nakijk, dan tril ik van top tot teen! Dat geeft heel veel spanning”, zegt Michelle.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant