Stichting Zelo voor huis bijzondere kinderen

  •   keer gelezen
UDEN – De 32 medewerkers van Vivaan, Centrum voor Participatie hebben in plaats van een kerstpakket,, een bedrag geschonken aan Zelo, een kersverse stichting in Uden. Dat laat directeur Kitty de Laat weten. Zelo is begin november mede opgericht door Wilma en Mark van Bommel uit Uden, ouders van zoon Bert die een verstandelijke beperking heeft. Het is hun droom om voor hem een warm huis te bouwen waar hij in groepsverband kan wonen.

[image=161645]

Stichting Zelo wil een woning realiseren voor twaalf ‘bijzondere’ kinderen met een geestelijke beperking, soms in combinatie met een lichamelijke handicap. Bert heeft het Angelmansyndroom en heeft heel veel hulp nodig. Mark van Bommel: “Onze zoon is 13 en hem verzorgen wordt steeds zwaarder. En, net als bij gezonde kinderen, komt er een moment dat ze ergens anders gaan wonen. Wij willen hem graag in de buurt houden en we willen zelf bepalen waar. Omdat er door de overheid op de zorg wordt bezuinigd willen veel ouders en familie graag dicht bij hun kinderen blijven wonen om zo bij te kunnen springen als dat nodig is. We hebben gemerkt dat die behoefte groot is. Daarom hadden we snel een groep ouders bij elkaar om mee verder te gaan. We hebben een samenstelling van kinderen die veel en minder zorg nodig hebben zodat ze met elkaar ‘mee kunnen liften’.” De vrouw van Mark, Wilma van Bommel is penningmeester van stichting Zelo. Zij is enthousiast over de reacties en over de manier waarop de ouders samenwerken om van hun droom werkelijkheid te maken. “We willen een ruime, huiselijke omgeving, gecombineerd met zorg. We onderzoeken verschillende locaties om te bouwen, maar ook een bestaand pand is mogelijk. Er komt heel veel bij kijken. Daarom hebben we verschillende werkgroepen ingesteld. Met z’n allen hebben we veel kennis en een groot netwerk. Op deze manier denken we slagvaardiger te kunnen werken dan de grote instellingen. Bovendien hebben we nu meer keuzevrijheid, kunnen we meer ruimte creëren en zelf de groep samenstellen. Dat laatste is heel erg belangrijk, omdat de bedoeling is dat de kinderen lang samenwonen.”
Mark en Wilma zijn bij woongroep Blitz aan de Bitswijk gaan kijken. “Daar waren we enthousiast over en vervolgens zijn we samen aan de slag gegaan. Het is niet alleen prettig wonen voor onze kinderen, ook voor de hulpverleners is het een fijne werkomgeving. Die hulp gaan we straks zelf inkopen. Ook hopen we een soort van mantelzorggroep samen te stellen voor de extra aandacht. “
Het doel is om het wooninitiatief binnen twee en vijf jaar te realiseren. “We moeten realistisch zijn, maar het gaat er van komen” Zelo gaat fondsen werven en acties ondernemen. Vivaan is een van de eerste instellingen die een bedrag heeft geschonken. Ook heeft Stichting Zelo al enkele ‘vrienden’. “We kunnen dit niet realiseren zonder de Udense gemeenschap.”
www.stichtingzelo.nl
Meer berichten