Afbeelding

‘De namen van 28 vermoorde Udense Joden’

Algemeen 97 keer gelezen
UDEN - Zes miljoen in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden worden jaarlijks op 27 januari wereldwijd herdacht tijdens ‘Holocaust Memorial Day’. Niet in Uden, maar als het aan Luise Jacobs ligt, gaat dat wel gebeuren, het liefst met de burgemeester in het gemeentehuis. “Het zou mooi zijn als dan ook zes kaarsen branden voor de zes miljoen Joden en dat de namen voorgelezen worden van de 28 Joden die in Uden zijn geboren en in kampen als Auschwitz of Sobibor zijn vermoord.”

[image=161612]

Zelf heeft Luise Jacobs de Holocaust overleefd. Na de Kristallnacht werden Luise, haar broertje en haar zusje door hun Duitse moeder naar Nederland gestuurd. Hun Joodse vader zat toen al gevangen en werd in 1942 vergast. ‘Mutti’ woonde in Düsseldorf, kwam af en toe op bezoek, maar werd ziek en overleed vlak na de oorlog. De tranen springen Luise Jacobs (77) nóg in de ogen als ze aan haar moeder denkt. Háár verhaal verschijnt nog in een boek waarvan het manuscript bij de uitgever Verbum ligt.
Na de oorlog is Luise in Nederland gebleven, leefde haar leven en kwam in 2002 in Uden wonen. “Het zette mij aan het denken dat er hier niets te vinden is over Joden. De ‘Holocaust Memorial Day’ leeft helemaal niet onder mensen. Ik ben ook nog niemand tegen gekomen die wist dat in Uden 28 vermoorde Joden geboren zijn. Waarom zijn ze niet eerder herdacht? Men is het gewoon vergeten. Maar je kan altijd beginnen met iets wat eerder had moeten gebeuren.”

Informatiemiddag
Met een werkgroep is Luise aan de slag gegaan. Om te beginnen wordt op 18 januari in de bibliotheek in Uden een Holocaust informatiemiddag gehouden. Arnold Heertje houdt dan een lezing over de Holocaust en er zijn boeken te vinden over het onderwerp.
Hóe en óf er ook in Uden op 27 januari op de Holocaust Memorial Day een herdenking gehouden wordt, is nog ongewis. “In Amsterdam en Westerbork gebeurt dat wel. Daar worden alle namen van de 102.000 vermoorde Nederlandse Joden opgelezen. Het is mooi om ook in Uden de namen van de Udense vermoorde Joden op te lezen.”
De Dodenherdenking op 4 mei is niet genoeg, vindt Luise. “Dan worden alle Nederlandse doden herdacht, maar niet de zes miljoen Joden. Dat gebeurt op ‘Holocaust Memorial Day’.” Het liefst ziet Luise ook een monument voor de vermoorde Udense Joden en dan niet anoniem, zoals het ‘Monument voor gevallenen’ dat op 4 mei onthuld wordt. Om niemand te vergeten, worden daar geen namen op gegraveerd. “Je kunt niet iemand anoniem herdenken”, vindt Luise. “Een monument zonder namen is een beetje zinloos. Het is heel belangrijk dat mensen weten hoe deze 28 Udense Joden heten. Het is belangrijk om te weten waar en wanneer ze zijn vermoord. Het is belangrijk om de namen niet te vergeten, want anders is het net alsof wij het werk van de nazi’s afmaken dóór ze te vergeten. Het was de bedoeling van de nazi’s dat alles van de Joden weggevaagd werd. Ze moesten vergeten worden. Die namen mochten niet meer genoemd worden. In de kampen werden ze ontmenselijkt, kregen een nummer en werden een nummer.”

‘Het wordt tijd’
Maar wil Uden er zo’n herdenking bij? “De mensen waar ik mee praat, vinden het allemaal een mooi idee”, vertelt Luise. “Het is heel moeilijk om dingen te zien die er niet zijn, maar die er wel horen te zijn. Ik denk dat als er één keer in Uden de herdenking is, het een sneeuwbaleffect krijgt en dat mensen er tóch over nadenken. Dat kinderen van de middelbare school eens gaan denken, zal ik deze Joodse familie bekijken. Waar zijn ze gebleven? Waar zijn ze gearresteerd? Er gebeurt op dat gebied te weinig. Het is belangrijk om niet te vergeten wat er gebeurd is. Het wordt tijd!”

[image=161611]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant