Afbeelding

'Help vogels de winter door'

Algemeen 22 keer gelezen
UDEN - Door de aanhoudende sneeuwval van de laatste dagen kunnen veel tuinvogels moeilijker bij hun voedsel komen. Vogels hebben een razendsnelle stofwisseling. Eén dag zonder voedsel kan voor een vogel fataal zijn. De vogels rondom huis kunnen nu wat extra aandacht gebruiken. Men kan de vogels helpen door ze de komende periode bij te voeren, aldus Vogelwacht Uden.

[image=161174]

Voordat de winter aanbrak hebben de (meeste) vogels een vetreserve opgebouwd door extra veel te eten. Bij strenge winters en met aanhoudende sneeuwval raken de vogels al gauw door hun vetreserves heen en is hulp van de mens geen overbodige luxe. Het bijvoeren kan in zo’n geval helpen. Het is praktisch om een of meerdere voederhuisjes of -tafels in de tuin of op het balkon te hebben. Bij voorkeur alleen ’s morgens bijvoeren, zodat de voerplaats ’s middags leeg is. Het voer mag niet nat worden of bevriezen. De plaats van de voedertafel, of een schoongemaakt stukje grond, wordt zodanig gekozen dat de vogels ongehinderd aan en af kunnen vliegen, waarbij ze niet door katten gestoord kunnen worden. De vogels kunnen worden bijgevoerd met stukjes brood, fijngesneden kaaskorstjes, strooizaad, rot fruit, krenten of rozijnen, pinda’s en mezenbolletjes.
Een gevarieerd voedselaanbod heeft een grote aantrekkingskracht op vele soorten vogels, waaronder kool- en pimpelmees, merel, vink, groenling, roodborst, heggemus etc. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt, of margarine en andere olieproducten. Zeer fijn gestampt ijs of een bakje lauw water, waarin een schep suiker is opgelost, doen uitstekende diensten om de dorst te lessen. Zorg ervoor dat de vogels er niet in kunnen baden. Bevroren vleugels, poten en staart is het gevolg. Maak de voedertafel regelmatig schoon om besmetting te voorkomen.
Voor meer informatie over wintervoedering of het bestellen van voederhuisjes, vogelzaad e.d. kan men contact opnemen met Jacques Raats, telefoon: 0413-369388 of kijk op www.vogelwachtuden.nl en klik op ‘winkel’.

[image=161175][image=161176][image=161177][image=161178][image=161179]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant