Afbeelding

'Monument voor gevallenen' gepresenteerd

Algemeen 68 keer gelezen
UDEN - De werkgroep die is samengesteld om een Udens monument voor gevallenen vorm en inhoud te geven heeft vandaag het ontwerp hiervoor gepresenteerd. Het idee voor het monument komt voort uit een motie van de Udense gemeenteraad van 12 november 2009 om een herdenkingsmonument op te richten voor Udense oorlogsslachtoffers. Harrie van Schijndel, architect en zeer actief in het maatschappelijke leven in Uden, heeft het ontwerp gemaakt.

[image=160077]

Als locatie is gekozen een plek naast het Brits oorlogskerkhof. “Tussen twee kastanjebomen”, vertelt architect Harrie van Schijndel. “Zodat het licht dat over het kerkhof heen komt, op het monument valt. Ook het dak van de bomen biedt beschutting.”
Het monument is in harmonie ontworpen met het hekwerk van het kerkhof. “Het massief verbeeldt twee mensfiguren die in elkaar vallen op moeder aarde als symbool voor gevallenen.”
Daarboven op komt een raam van gestaald glas met roestvrijstalen randen. ‘Behoorlijk hufterproof’, volgens de architect. “Op het glas komt de tekst: 1940 heden, sta even stil en gedenk de inwoners van onze gemeente die waar ook ter wereld door oorlogsgeweld zijn omgekomen.”
Er komt geen lijst van gevallenen bij het monument, om zo ook niemand te vergeten. In de tweede wereldoorlog zijn er ruim 40 Udenaren gevallen en in totaal sinds 1940 50 tot 60 inwoners van de gemeente.
“We hebben een klein hiaat uit het verleden gedicht”, vertelt Adriaan Sanders van de Heemkundekring. “We hebben veel naar het oorlogskerkhof gekeken, maar inwoners van de gemeente Uden, zowel militair als burger, wat minder genoemd.”
Het monument kost 15.000 euro inclusief btw en wordt 4 mei officieel onthuld.

[image=160078]

De Raad verzocht in de motie om een voorstel voor een monument, kunstwerk of gedenkteken of een andere vorm, om omgekomen Udense militairen en burgers te (kunnen) herdenken. Hierbij is aangegeven dat het belangrijk is om overleg te plegen met burgers en stichtingen die zich al jaren met deze onderwerpen bezighouden.

Afwegingen
Om de motie van de raad verder uit te werken, is een brede, betrokken werkgroep samengesteld. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van Oranjecomité Uden, de Heemkundekring Uden, het Veteranencafé Uden, de Stichting Oorlogskerkhof Uden en de gemeente Uden.

Dodenherdenking
De organisatie van de Dodenherdenking in Uden, die vertegenwoordigd is in de werkgroep, bezint zich momenteel ook op een mogelijke nieuwe vorm voor de Dodenherdenking. Het is de bedoeling om op 4 mei 2011 op deze nieuwe vorm over te gaan. Begin 2011 denkt de organisatie van de Dodenherdenking te starten met de verdere uitvoering daarvan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant