Afbeelding

Basten: 'Dit is echt gigantisch mooi'

Algemeen 26 keer gelezen
SON EN BREUGEL – Het kost ze veel meer tijd dan ze van tevoren verwacht hadden, maar ze zouden het zó weer doen: de zes drijvende krachten achter het werven van de vrijwilligers. Zo’n 1.700 uur moeten ze vullen en nieuwe vrijwilligers zijn nog altijd welkom, maar het enthousiasme waarmee veel mensen zich aanmelden, geeft aan dat het IJsfeest breed gedragen wordt door de Son en Breugelse gemeenschap.

[image=160060]

“Het is echt gigantisch mooi om te doen”, laat Jan Basten weten. Samen met Hendrik Jan Guitink stuurt hij namens het bestuur de vrijwilligerscommissie aan. Die bestaat weer uit vier personen: Eveline van der Hoef, Veronique van Rooij, Nicole Sarton en Sjon van Kemenade. Met z’n zessen zorgen zij ervoor dat de kassa’s bemand zijn, de schaatsverhuur constant open is en dat er voldoende toezicht plaatsvindt. Het werven van vrijwilligers ging volgens Basten boven verwachting goed. “We hadden er best angst voor, zeker in een tijd van economische crisis. Maar het evenement wordt door het hele dorp gedragen. Het ís ook een evenement voor iedereen. De hele gemeenschap kan er drie weken lang van genieten. Dat merk je als je op zoek gaat naar vrijwilligers.” Uit zichzelf meldden verschillende vrijwilligers zich aan en ook de oproep in Weekblad De Brug wierp zijn vruchten af. Voor verenigingen bedacht de organisatie een speciale constructie: clubleden die zich een uur inspannen voor het IJsfeest, verdienen € 2,50 voor de eigen clubkas. “Kom je met tien man vier uur helpen, dan heb je honderd euro voor je club verdiend”, rekent Basten voor. “Het effect is dus tweeledig: je zet je in voor een mooie activiteit in het dorp én je houdt iets voor je club over.” Inmiddels kunnen Basten en zijn mensen rekenen op honderd vrijwilligers. Er is nog behoefte aan extra mensen, vooral voor de laatste week van het IJsfeest. Ondanks de vele tijd die hij er insteekt, geniet Basten nog steeds van zijn taak. “Geweldig is het, dat wij bij kunnen dragen aan zo’n mooi evenement. Het is wel heel tijdrovend, er gaat véél meer tijd inzitten dan we gedacht hadden. We wilden het gewoon over ons heen laten komen, maar we zitten minstens drie keer in de week bij elkaar. Toch is het gigantisch mooi, je krijgt zó veel reacties van mensen om je heen, iedereen spreekt je erop aan. Spijt? Nee, ik zou het volgend jaar weer doen.” Dat komt goed uit: het bestuur van het IJsfeest ging namelijk een overeenkomst aan voor drie jaar. “Dat hebben we heel bewust gedaan”, besluit Basten. “We moeten het IJsfeest de kans geven te groeien. We willen er namelijk een jaarlijks terugkerend evenement van maken.”

Er is nog ruimte voor meer vrijwilligers die willen helpen bij de kaartverkoop, schaatsverhuur en bij het toezicht houden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.ijsfeestsonenbreugel.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant